SABOR NA PAUZI

Šeks: Skijat ću u dnevnoj sobi

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u petak je svim zastupnicima i građanima zaželio sretne blagdane, čestitu i prosperitetnu Novu godinu i zaključio redovno zasjedanje Sabora u ovoj godini

'Pred nama su zanimljivi politički tjedni, izborna promidžba za predsjednika Republike, ulazimo u zadnju godinu mandata', podsjetio je zastupnike. Pozvao ih je da kampanju vode vodeći računa o odgovornosti koju imaju kao predstavnici hrvatskih građana.

'Još jedanput, čestitke vama i vašim obiteljima', poručio im je Leko te zaključio 15. sjednicu, a time i redovno zasjedanje Sabora u ovoj godini.

Saborska oporba mahom je nezadovoljna ponašanjem izvršne vlasti. Tvrde da je Sabor postao glasačka mašinerija. Vladimir Šeks kaže da je Sabor nevjerodostojno mjesto koje ima nizak rejting kod građana. Daje mu jedva prolaznu ocjenu.

'Težište političke moći je potpuno prešlo sa ove strane Markovog trga na Vladu. Vlada se prema Hrvatskom saboru odnosi kao prema posilnom i zato je taj nizak rejting Sabora u očima hrvatskih građana', rekao je Šeks.

Zastupnici su česta meta kritika zato što se ne pojavljuju na svom radnom mjestu. Poluprazne klupe postale su uobičajena pojava. Mirela Holy iz ORAH-a ima rješenje.

'Smatram da bi bilo dobro da se rad saborskih zastupnika, odnosno njihova plaća na drugi način isplaćuje, odnosno da imamo jedan paušal koji bi bio u iznosu prosječne hrvatske plaće, a da sve ostalo dobivamo zahvaljujući našem radu', kaže Holy.

A što na kritike kaže predsjednik Sabora Josip Leko

'Sabor je u skladu sa svojom odgovornošću i ustavnom ulogom odradio sve što je došlo u Sabor i o čemu se raspravljalo, izglasao stvari jer ima puno akata o kojima su postignuti konsenzusi u glasovanju a ima naravno i velikih razlika. Sve u svemu, mislim da u ovim okolnostima Sabor daje i odgovara potrebama parlamentarnog rada', rekao je Leko.

Pred zastupnicima je sada mjesec dana pauze, svi ispitani mahom su odbili mogućnost odlaska na skijanje u planine, dok je Vladimir Šeks poručio:

'Prošla su ta vremena skijanja za mene. Ja ću se skijati u dnevnoj sobi', rekao je Šeks.