PRIJAVA DORH-U

'Šeks i Vekić prikrivali su Merčepove ratne zločine'

13.01.2011 u 13:01

Bionic
Reading

Inicijativa mladih za ljudska prava dostavila je DORH-u dokumentaciju o ratnim zločinima u Vukovaru 1991. godine u kojima je sudjelovao Tomislav Merčep, a prikrivali su ih Ivan Vekić i Vladimir Šeks, priopćila je Inicijativa

DORH-u je dostavljeno šest transkripata izjava članova obitelji osoba uhićenih, ubijenih i nestalih s područja Vukovara 1991. godine, koji su prema tim izjavama počinjeni od lipnja do kolovoza te godine, a prema saznanjima nekih od njih, počinili su ih pripadnici Zbora narodne garde (ZNG) i Sekretarijata za narodnu obranu u Vukovaru.

Inicijativa je priopćila da traži da DORH iskoristi tu dokumentaciju u istrazi i prilikom oblikovanja optužnice protiv Tomislava Merčepa, ali i drugih osoba koje su sudjelovale u zločinima počinjenima nad civilnim stanovništvom srpske narodnosti u Vukovaru 1991. godine.

Ističu da iz optužnice protiv Merčepa ne smije izostati njegovo djelovanje u Vukovaru, prije osnivanja pričuvne jedinice MUP-a koja je djelovala pod njegovim zapovjedništvom od rujna 1991. godine, te da istraga Inicijative ukazuje na to da je u Vukovaru u tom periodu provođen teror nad građanima srpske narodnosti.

U transkriptima postoje i navodi o tome da su neke osobe iz vojnog i političkog vrha iz tog vremena, a od kojih neke i danas obnašaju visoke državne dužnosti, imale saznanja o zločinima i rezolutno odbijale djelovati na njihovom sprečavanju i sankcioniranju iako su za to imale mogućnost i obavezu. To se u prvom redu odnosi na tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića te tadašnjeg predsjednika Kriznog stožera za Slavoniju i Baranju Vladimira Šeksa, navodi u priopćenju Inicijativa mladih za ljudska prava.