Iznenađujuće ili možda ipak ne

Šefovi najvećih hrvatskih gradova jučer osvojili siću; je li ovo uvertira za izbore koji nas čekaju sljedeće godine?

Bionic
Reading

Mnogi su skloni preslikati rezultate izbora za Hrvatski sabor na lokalne izbore koji nas očekuju sljedeće godine. No osim što nas iskustvo s Milanom Bandićem, koji je i ranije podbacivao na parlamentarnim izborima, a pobjeđivao na lokalnima, uči da ne treba dogodine očekivati preslikani rezultat s ovih izbora, činjenica je i da su jučer gradonačelnici najvećih gradova debelo podbacili

Pobjednici prošlih lokalnih izbora, aktualni gradonačelnici najvećih hrvatskih gradova, nisu zajedno prikupili ni osam tisuća glasova i to u Zagrebu, Splitu Osijeku i Rijeci, gradovima na koje otpada skoro pola Hrvatske.

Najgore je prošao osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, na čelu tog grada već dva mandata. Na parlamentarnim izborima dobio je 156 glasova svojih sugrađana, a u 4. izbornoj jedinici prikupio je tek nešto malo više glasova, njih 201. Vrkić je na izbore išao na listi HNS-a i HSS-a braće Radić.

Na nedjeljnim izborima nije se proslavio ni splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Tek je 587 splitskih birača zaokružilo njegovo ime, a u cijeloj 10. izbornoj jedinici to je učinilo njih ukupno 907.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u 2. izbornoj jedinici osvojio je tek 1789 glasova, a u istočnom dijelu Zagreba, koji spada u tu izbornu jedinicu, osvojio je tek 1361 glas.

  • +49
Stožer Stranke rada i solidarnosti Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic

Nije se mogao pohvaliti preferencijalnim glasovima ni 2016., no tada ih je osvojio ipak znatno više nego jučer, i to 9642. Unatoč tome, godinu kasnije, na prošlim lokalnim izborima 2017., opet je pobijedio u Zagrebu.

Tako da ga ne treba u potpunosti otpisati ni sada mada je jasno da je u znatno goroj poziciji što se tiče raznih koruptivnih sudskih procesa u kojima je on akter, ali i činjenici da mu je barem na ovim izborima HDZ okrenuo leđa. No što će biti nagodinu, teško je prognozirati.

Na jučerašnjim izborima nije briljirao ni vječni riječki gradonačelnik Vojko Obersnel iako je, ako gledamo najveće gradove, najbolje prošao kod svojih sugrađana. U Rijeci je dobio 3232 glasa, a u 8. izbornoj jedinici njih 4877.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal