jednokratna naknada

Šefica Sindikata umirovljenika o isplati pomoći: Pozdravljamo svaku mjeru koja će pomoći ljudima da kupe hranu i plate režije

22.12.2022 u 16:32

Bionic
Reading

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) Jasna A. Petrović pozdravila je vladinu odluku o isplati 700 milijuna kuna pomoći najranjivijim skupinama čime se nastavlja politika jednokratnih naknada kojih je do sada bilo tri - covid, energetska i antiinflatorna

"Pozdravljamo svaku mjeru koja će pomoći ljudima da kupe hranu i plate režije da se mogu grijati jer to su bazične potrebe, ali mi mislimo kako to nije rješenje", komentirala je Petrović odluku koja obuhvaća i umirovljenike.

Umirovljenici pozdravljaju odluku, ali su za 13. mirovinu

Pojasnila je kako umirovljeničke udruge smatraju da bi umjesto nekoliko jednokratnih isplata godišnje, trebala ići isplata 13. mirovine za sve umirovljenike koji su mirovinu stekli radom u Hrvatskoj, a što bi koštalo tri milijarde kuna.

Ako država ne može izdvojiti toliko, onda smatraju kako bi bilo pravednije da svatko dobije od 70 do 75 posto svoje mirovine kao 13. mirovinu, koja postoji u većini europskih zemalja, i da se tako uvede pravičan sistem koji bi postavio brane protiv siromaštva.

Ipak, Petrović dodaje kako pozdravljaju što će ovih dana pomoć dobiti i oni s nacionalnim naknadama za starije te branitelji.

Osobe s invaliditetom: Dobra financijska injekcija

Saborska zastupnica i pomoćnica ravnateljice ustanove URIHO Ljubica Lukačić pak smatra kako je jednokratna naknada od 1000 kuna dobra financijska injekcija za sve one koji primaju osobnu invalidninu, doplatak za tuđu pomoć i njegu te doplatak za djecu, što se odnosi i na djecu s teškoćama u razvoju.

"Nitko to nije očekivao, nitko se tome nije nadao", rekla je Lukačić Hini.

Vlada je i ovom prigodom pokazala da je partner svim građanima u Hrvatskoj, osobito osobama s invaliditetom, dodala je.

Glinska dogradonačelnica: Pomoć je ok, ali trebalo je obnoviti kuće

Humanitarna aktivistkinja i dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić smatra da će stradalima u potresu svaka kuna dobro doći ali neće umanjiti neučinkovitost Vlade u pogledu obnove jer je država u dvije godine od potresa na Banovini obnovila tek šest kuća.

"Da su oni 28. ili 29. prosinca podijelili u ruke sto ključeva od kuća onda bi to bilo krasno, ali ta novčana pomoć njima ne znači ništa", rekla je Hini Bakšić Mitić, koja je na dogradonačelničku dužnost izabrana kao neovisna iz redova srpske nacionalne manjine.

Upitala je pritom misli li Vlada da će ljudi s dvije ili pet tisuća kuna jednokratne pomoći biti mirni mjesec dana za ove božićne blagdane i da će zaboraviti da dvije godine žive u kontejnerima i da ništa nije napravljeno.

"Pa 500 kuna stoji metar drva, Mislim da to nije nikakva pomoć", ocijenila je.

Vlada je na sjednici u četvrtak odlučila isplatiti iz proračuna 700 milijuna kuna novčane pomoći najranjivijim skupinama, među kojima su i stradali u potresu.

Oni, odnosno dio koji je i dalje zbrinuta u privremenom smještaju na potresom stradalim područjima dobit će 2000 kuna po osobi, a najviše do iznosa od 10.000 kuna po kućanstvu.

Jednokratna pomoć je usmjerena i prema umirovljenicima, osobama s invaliditetom, osobama u sustavu socijalne skrbi .Dobit će je umirovljenici s mirovinom do 4360 kuna, a ovisno o visini mirovine dodatak iznosi od 400 do 1200 kuna.