skup u ženevi

Šef WHO-a: Ne odgađajte reforme, trebamo biti spremni za sljedeću pandemiju

22.05.2023 u 13:05

Bionic
Reading

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u ponedjeljak je pozvao zemlje da provedu reforme potrebne kako bi bile spremne za sljedeću pandemiju te da ispoštuju prethodno preuzetu obvezu većeg financiranja zdravstvene agencije UN-a.

Govoreći na godišnjoj zdravstvenoj skupštini WHO-a tjednima nakon proglašenja kraja pandemije covida-19, Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je vrijeme za napredovanje u pregovorima o sprječavanju sljedeće pandemije.

"Ne možemo baciti ovu limenku niz cestu", rekao je glavni direktor WHO-a u velikom obraćanju državama članicama WHO-a, upozoravajući da će sljedeća pandemija sigurno "doći na vrata".

"Ako mi ne napravimo promjene koje se moraju napraviti, tko će onda? A ako ih ne napravimo sada, kada ćemo?", dodao je.

Desetodnevna godišnja skupština WHO-a u Ženevi, koja se podudara sa 75. godišnjicom osnutka organizacije, trebala bi se baviti globalnim zdravstvenim izazovima, uključujući buduće pandemije.

Trenutno 194 države članice WHO-a pregovaraju o reformama obvezujućih pravila koja određuju njihove obveze u slučaju međunarodne prijetnje zdravlju, a također izrađuju nacrt šireg sporazuma o pandemiji koji bi trebalo ratificirati iduće godine.

“Predanost ove generacije (sporazumu o pandemiji) je važna, jer je ta generacija iskusila koliko mali virus može biti grozan”, rekao je Tedros.

Zemlje bi kasnije u ponedjeljak također trebale razmotriti proračun WHO-a za 2024.-2025. koji uključuje povećanje godišnjih pristojbi.