hunta na vlasti

Šef UN-a osudio vojni udar u Gabonu

30.08.2023 u 20:30

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je u srijedu pokušaj državnog udara u Gabonu koji je u tijeku i pozvao sve uključene da "pokažu suzdržanost, uključe se u uključiv i smislen dijalog i osiguraju da se vladavina prava i ljudska prava u potpunosti poštuju", rekao je glasnogovornik UN-a

"On također poziva nacionalnu vojsku i sigurnosne snage da zajamče fizički integritet predsjednika republike i njegove obitelji", rekao je Stephane Dujarric.

Gabonska hunta imenovala je generala Bricea Oliguija Nguemu za tranzicijskog vođu, rekli su vojnici na nacionalnoj televiziji.

Gabonski predsjednik Ali Bongo, govoreći u srijedu iz navodnog kućnog pritvora, zatražio je od međunarodne zajednice da "digne buku" kako bi podržala njega i njegovu obitelj u videu koji je podijeljen na internetu nakon što su vojni časnici objavili da su preuzeli vlast.

Video je kao autentičan potvrdio BTP Advisors, PR tvrtka koja je blisko surađivala s Bongom u njegovoj izbornoj kampanji.

"Ovdje su ljudi uhitili mene i moju obitelj. Sin mi je negdje, supruga na drugom mjestu... Trenutno sam u rezidenciji i ništa se ne događa. Ne znam što se događa", rekao je Bongo na engleskom.

"Želim poslati poruku svim prijateljima koje imamo diljem svijeta da im kažem da dižu buku."

Bio je elegantno odjeven i nije pokazivao nikakve vanjske znakove maltretiranja. Govorio je smireno, povremeno zastajkujući kao da traži prave riječi kojima bi izrazio hitnost svoje poruke.

Vojni časnici ranije su na nacionalnoj televiziji objavili da su oružane snage preuzele kontrolu i smjestile Bonga u kućni pritvor. Njegov sin Noureddin Bongo Valentin i drugi također su uhićeni, rekli su časnici.

Ako uspije, državni udar u Gabonu bio bi osmi u zapadnoj i središnjoj Africi od 2020. i okončao bi 56-godišnju vlast obitelji Bongo.

Sjedinjene Države izrazile su u srijedu duboku zabrinutost zbog događaja u Gabonu.

"To nas duboko zabrinjava. I dalje ćemo podržavati ljude u regiji, narod Gabona i njihove zahtjeve za demokratskim upravljanjem", rekao je na brifingu glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.. "Pomno ovo pratimo."