Antonio Guterres

Šef UN-a oglasio se o uništenju ukrajinske brane: Napadi moraju prestati

06.06.2023 u 18:10

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u utorak je rekao kako Ujedinjeni narodi nemaju nikakve neovisne informacije o uništenju ukrajinske brane, opisavši taj događaj "još jednom razornom posljedicom ruske invazije na Ukrajinu"

"Napadi na civile i kritičnu civilnu infrastrukturu moraju prestati. Moramo djelovati kako bismo osigurali odgovornost te poštivanje međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Guterrees novinarima.

Voda je prodrla kroz masivnu branu na rijeci Dnipro koja razdvaja ruske i ukrajinske snage u južnoj Ukrajini i poplavila dio ratne zone te natjerala mještane na bijeg.

I Ukrajina i Rusija zatražile su Vijeće sigurnosti UN-a da održi raspravu o uništenju brane. Ukrajina je optužila Rusiju za "ekološki i tehnološki teroristički čin", dok je Rusija opisala događaj kao "sabotažu koji je izvela Ukrajina", prema zahtjevima obje strane koje je Reuters dobio na uvid.

Guterres je uništenje brane opisao kao "monumentalnu humanitarnu, ekonomsku i ekološku katastrofu".

  • +11
Uništena brana kod Hersona Izvor: Profimedia / Autor: east2west news / WillWest News / Profimedia

"Najmanje 16.000 ljudi već je izgubilo svoje domove i ugrožene su zalihe sigurne i čiste pitke vode za tisuće drugih", rekao je Gutteres i dodao da UN s Ukrajinom koordinira slanje pomoći, što uključuje pitku vodu i tablete za pročišćavanje vode.