KAKO S MRTVE TOČKE?

Šef sirijske oporbe s Bidenom i Lavrovim

02.02.2013 u 21:01

Bionic
Reading

Šef ujedinjene sirijske oporbe u subotu se u Muenchenu sastao s visokim ruskim i američkim dužnosnicima kako bi zajedno pokušali ponovno pokrenuti napore da se pronađe političko rješenje sukoba u Siriji

Ahmed Moaz al-Khatib koji je ovaj tjedan iznenadio izjavom o tomu da je spreman, pod određenim uvjetima, pristati na dijalog sa sirijskim režimom, prvi se put sastao sa šefom ruske diplomacije Sergejevm Lavrovim na marginama konferencije u Muenchenu. Na istom je mjestu razgovarao i s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom. O sadržaju sastanaka održanih u hotelu u kojemu se do nedjelje održava 49. Muenchenska sigurnosna konferencija nije ništa objavljeno.

Daleko od medija Biden i Lavrov razgovarali su u četiri oka, nedugo nakon što su javno priznali kako između dviju država postoje duboke razmirice kada je riječ o uvjetima koji bi omogućili završetak građanskog rata u Siriji u kojemu je u gotovo dvije godine smrtno stradalo više od 60.000 ljudi.

Međunarodni posrednik Lakhdar Brahimi, koji se također nalazi u Muenchenu nije skrivao činjenicu da trenutačno u vidu nema nikakva rješenja te da je stanje u Siriji iz dana u dan sve teže.