POTKOPAO KANCELARKU

Šef njemačke obavještajne službe ne vjeruje da su u Chemnitzu napadani migranti

07.09.2018 u 21:55

Bionic
Reading

Šef njemačkih obavještajaca Hans-Georg Maassen u petak je izrazio sumnju da su u Chemnitzu nakon ubojstva Nijemca bili proganjani migranti, čime je potkopao kancelarku Angelu Merkel koja je rekla da snimke iz tog istočnog grada "veoma jasno" pokazuju mržnju.

Njemačka je duboko pogođena najnasilnijim prosvjedima krajnje desnice u nekoliko desetljeća koji su se dogodili nakon što je 26. kolovoza u tom gradu u pokrajini Saskoj ubijen Nijemac, nakon čega su uhićena dva migranta.

Michael Kretschmer, konzervativni premijer savezne države Saske, rekao je u srijedu da migranti nisu proganjani, no Merkel je odbacila njegovu izjavu, tvrdivši kako snimke pokazuju "mržnju... i progon nevinih ljudi".

"Dijelim skepsu oko medijskih izvještaja da su ekstremisti krajnje desnice proganjali ljude u Chemnitzu", istaknuo je Maassen za novine Bild.

Dodao je kako njegova "obavještajna agencija nema pouzdane informacije da se takvi progoni događaju".

Njegovi komentari odmah su naišli na optužbe mainstream političara koji smatraju da njima stvara pometnju oko događaja u Chemnitzu, poznatom kao Karl-Marx-Stadt u vrijeme Istočne Njemačke, te su zatražili njegovu ostavku.

Maassen tvrdi kako ne postoje dokazi da je videosnimka koja kruži internetom autentična.

"Na temelju moje oprezne procjene postoje dobri razlozi vjerovati da je riječ o namjernoj dezinformaciji, možda kako bi se preusmjerila pozornost javnosti s ubojstva u Chemnitzu", dodao je obavještajac.

Migracije

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, čelnik bavarske Kršćansko-socijalne unije koja vlada s konzervativcima (CDU) Angele Merkel, na konferenciji za medije je poručio kako nema razloga sumnjati Maassenovoj procjeni, te je dodao da je važno da obavještajne agencije znaju da njihovo djelovanje ima podršku političara.

Istaknuo je kako će Njemačka nastaviti istragu oko događaja u Chemnitzu i da Maassen ima njegovo povjerenje.

  • +9
Prosvjed u Chemnitzu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Maassena je podržao i Rolland Woeller, ministar unutarnjih poslova Saske i član CDU-a koji je rekao kako čelnik BfV-a ima njegovo povjerenje. Za televiziju MDR je kazao kako "glavni tužitelj Saske također nema saznanja o lovu na vještice".

No sindikat njemačkih novinara pozvao je Maassena da povuče svoje tvrdnje jer da izvještaji njihovih kolega iz Chemnitza dokazuju da su ljudi u tom gradu proganjani i napadani.

"Ako Maassen ne može bez ikakve sumnje potkrijepiti svoje izjave, on nije primjeren" za tu funkciju i mora što prije odstupiti, priopćio je sindikat.

To smatra i čelnica ljevičarskih zelenih u parlamentu Katrin Goering-Eckardt koja kaže da Maassenova odluka da se usredotoči na videosnimku umjesto na to da su neki prosvjednici u Chemnitzu ilegalno salutirali Hitleru pokazuje da on više ne može biti na toj funkciji.

  • +3
Koncert i prosvjed protiv ksenofobije u Chemnitzu Izvor: Pixsell / Autor: Sebastian Kahnert/DPA/PIXSELL

"Dvije ključne pozicije za sigurnost slobodnog, demokratskog temelja naše države su s Maassenom i njegovim nadređenim Seehoferom očito u krivim rukama", priopćila je zelena političarka, a u pozivu na ostavku joj se pridružila i Katja Kipping iz krajnje lijeve stranke Linke.

Seehofer je u četvrtak rekao kako su "migracije majka svih problema". Merkel mu je kasnije odgovorila kako "ona to kaže drugačije".

"Migracija nam donosi izazove i tu imamo problema, ali i uspjeha".

Glasnogovornik kancelarke je na pitanje o tome ima li Maassen njezino povjerenje odgovorio kako on "ima važnu i odgovornu ulogu".

Merkel je u četvrtak optužila protuimigrantsku Alternativu za Njemačku (AfD) da koristi nasilne prosvjede oko ubojstva kako bi pojačala etničke tenzije.