ministar u problemima

Šef je HDZ-a u Međimurju, prvi put je ministar postao u Oreškovićevoj vladi. Tko je Darko Horvat, prvi HDZ-ov ministar koji je uhićen za vrijeme mandata?

19.02.2022 u 14:48

Bionic
Reading

Ministar prostornog, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, koji je uhićen u subotu zbog sumnje u zlouporabu položaja, na toj je dužnosti od 2020. godine, a prethodno je neko vrijeme bio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Rođen je 28. rujna 1970. godine u Čakovcu. Nakon završene srednje škole upisuje Fakultet za elektrotehniku, računarstvo i informatiku na Sveučilištu u Mariboru, na kojem je diplomirao 1996. godine.

Godine 1996. zapošljava se u koprivničkoj HEP-Distribuciji gdje radi do 2006. Direktorom HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o., "Elektra" Čakovec imenovan je 1. srpnja 2006. godine.

U siječnju 2006. godine upisuje poslijediplomski znanstveni studij za stjecanje akademskog stupnja magistra znanosti na zagrebačkom Fakultet elektrotehnike i računarstva.

U razdoblju od 2008. do 2011. član je Upravnog vijeća Hrvatske agencije za malo gospodarstvo te Povjerenstva za off-set programe pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. U razdoblju od 2010. do 2011. predsjednik je Stručnog povjerenstva za praćenje redovne opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata.

U razdoblju od 2010. do 2011. voditelj je Radne skupine imenovane za prilagodbu hrvatskog energetskog zakonodavstva III. energetskom paketu EU.

Od 2009. do 2011. predsjednik je Nadzornog odbora HEP-a, a od 2009. do 2011. predsjednik je Nadzornog odbora Plinacro.

  • +3
Donja Dubrava: Ministar Horvat u pratnji policije napustio kuću Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Odlukom Vlade 2008. godine, imenovan je ravnateljem Uprave za obrt pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, a 2009. ravnateljem Uprave za energetiku pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Horvat 1. veljače 2012. godine, nakon sporazumnog raskida ugovora s Ministarstvom gospodarstva, odlazi u trgovačko društvo EnergyPlus d.o.o. iz Ludbrega gdje je član Uprave.

  • +3
Ministar Horvat doveden u prostorije USKOK-a Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Bio je HDZ-ov ministar poduzetništva i obrta od siječnja do listopada 2016. godine kada je predsjednik Vlade bio Tihomir Orešković, a prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. U prvoj Plenkovićevoj Vladi, nakon raskida s Mostom, od 2018. bio je ministar gospodarstva, a kasnije je u drugoj Plenkovićevoj Vladi postao ministar graditeljstva.

  • +7
Darko Horvat Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Horvat je trenutno prvenstveno zadužen za obnovu nakon potresa, zbog sporosti procesa obnove često je na udaru kritika javnosti, a oporba je zatražila njegovu smjenu.

U vrijeme sadašnjeg mandata već je bio ispitivan u policiji nakon što je 2020. uhićena njegova bivša pomoćnica Ana Mandac zbog sumnje na korupcijske radnje koje se povezuju s bivšom državnom tajnicom u Ministarstvu uprave Josipom Rimac.

Unutar HDZ-a obnašao je dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a u Međimurskoj županiji, tajnika HDZ-a za gospodarska pitanja, člana Nacionalnog predsjedništva HDZ-a i predsjednika Odbora za energetiku, rudarstvo i zaštitu.