sad

Sedmero nastrijeljenih u Louisvilleu u prosvjedima zbog ubojstva Afroamerikanke

29.05.2020 u 11:26

Bionic
Reading

Najmanje je sedmero ljudi nastrijeljeno, a najmanje jedna osoba je u kritičnom stanju nakon prosvjeda u Louisvilleu zbog ubojstva Breonne Taylor, Afroamerikanke ustrijeljene u svom stanu u ožujku, rekla je policija u petak

Situacija u središtu grada još uvijek je osjetljiva, rekao je u e-mailu glasnogovornik policije. Policija kaže da nije ispalila ni metka u incidentu, no da je neke ljude uhitila. Ranije su tvitali da se okupilo veliko mnoštvo u središtu grada.

U četvrtak navečer gradonačelnik Louisvillea Greg Fisher podijelio je post na Twitteru za koji je rekao da ga je napisala majka Breonne Taylor, u kojemu se prosvjednici pozivaju na mirni prosvjed. 'Razumljivo, osjećaji su jaki', napisao je u tvitu.

Pucnjava u Louisvilleu dogodila se u isto vrijeme kad su u Minneapolisu eskalirali prosvjedi zbog smrti Georgea Floyda (46), Afroamerikanca koji se, kako se može vidjeti u videosnimci, guši jer mu je policajac koljenom stisnuo vrat.

U incident su umiješana četvorica gradskih policajaca, uključujući onoga koji je prikliještio Floydov vrat dok je ležao na zemlji i jecao 'molim vas, ne mogu disati'.

Floydov slučaj javnost je podsjetio na ubojstvo Erica Garnera, nenaoružana Afroamerikanca u gradu New Yorku 2014. kojemu je policajac zabranjenim zahvatom stisnuo grlo te ga se moglo čuti kako vapi: 'Ne mogu disati'. Njegove riječi postale su poruka pokreta Black Lives Matter osnovanog u jeku policijskih ubojstava Afroamerikanaca.