EKONOMSKI PROMAŠAJ

SDP traži hitno ukidanje zabrane rada nedjeljom

12.01.2009 u 11:15

Bionic
Reading

SDP od Vlade traži hitno ukidanje zabrane rada trgovina nedjeljom jer je, prema njihovim informacijama, samo u prvih 15 dana podijeljeno 400 otkaza, a najavljeno ih je još 500. Predviđa se da bi broj otpuštenih radnika mogao narasti na 20.000. Na Iblerovom trgu smatraju da će situacija, ako se realiziraju najavljeni otkazi i u drugim sektorima, postati dramatična

'Zbog zabrane rada nedjeljom dolazi do pada prometa. što izaziva lančanu reakciju koja dovodi do nepunjenja proračuna', kazao je saborski zastupnik SDP-a Josip Leko.

SDP smatra da se zabranom rada ništa ne rješava, odnosno da je država trebala svojim instrumentima naložiti dodatni rad inspekcijama u svrhu kažnjavanja svih onih koji ne plaćaju prekovremeni i rad vikendom te blagdanima. Umjesto toga, tvrdi Leko, Vlada se ponaša kao noj i zabija glavu u pijesak.

'Ovakvim potezom Vlada štiti samo svoje političke interese i interese određenih lobija, ne vodeći računa o tome da ovakvo neprincipijelno rješenje dovodi do gubitka radnih mjesta i smanjena prometa u trgovinama. Na ovaj način izigrana su prava radnika, a poslodavcima je omogućeno da radnike zapošljavaju na određeno vrijeme - što je najgora varijanta', naglasio je Leko.

Njegova kolegica i potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić smatra da je ovaj zakon parcijalno rješenje koje ide na štetu jedino i isključivo radnicima.

'Rad trgovina nedjeljom mora biti predmet dogovora poslodavaca i radnika (sindikata) uz sudjelovanje Vlade, jer su vladajući odgovorni za provođenje zakona', kazala je Opačić.

SDP traži od Vlade i da, kao mjeru za ublažavanje krize i pada životnog standarda, smanji poreze i doprinose.