VARAŽDIN

SDP strogo kaznio odmetnike

28.09.2010 u 18:19

Bionic
Reading

Dvadesetorici svojih članova SDP je zabranio kandidiranje za stranačke funkcije. Riječ je o novim sankcijama protiv većine bivših dužnosnika u tijelima varaždinske Gradske organizacije SDP-a koju je Glavni odbor raspustio u lipnju zbog, kako se isticalo, 'djelovanja suprotnog osnovnim i političkim ciljevima SDP-a', a što je protumačeno kao kazna za izostanak bezrezervne podrške preizbornom koalicijskom partneru - varaždinskom HNS-u, odnosno povremenoj podršci vladajućoj koaliciji te varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku

Nakon što su bezuspješno pokušavali uvjeriti stranačko žalbeno tijelo da nisu nikoga bezrezervno podržavali niti su mu spremni dati bezgranično povjerenje, pa tako ni HNS-u koji ih istiskuje s varaždinske političke scene, četvero razočaranih članova raspuštene Gradske organizacije SDP-a na čelu s dotadašnjim predsjednikom Ninom Lučićem napustilo je stranku te osnovalo svoj nezavisni klub u varaždinskom Gradskom vijeću.

Oni stranački dužnosnici, članovi Nadzornog odbora i drugih tijela, koji su ostali nakon raspuštanja GO-a, sada su dobili kazne koje ih sprečavaju da tijekom unutarstranačkih izbora opet dođu na pozicije. Naime, povjerenik za Gradsku organizaciju Stjepan Mikulandrić donio je odluku da se tijekom 18 mjeseci oduzima pravo za obnašanje svih funkcija na razini gradske organizacije Marku Pižeti, Josipu Hehetu, Ruži Jelovac, Draženu Klariću, Ivanu Kovaču, Amaliji Koren, Mariju Plečku, Vitomiru Premuru, Tei Sekelj, Jurici Špremu, Albinu Vrbaniću, Slobodanu Grahu, Dinku Behinu, Lani Frntić, Tomi Ježoviti i Rajki Mikulić.

'Političke ciljeve SDP je utvrdio zajedno sa svojim koalicijskim partnerom u kampanji za lokalne izbore. Bez valjanih argumenata i za to potrebne šire rasprave u članstvu nije donesena i obrazložena važna politička odluka za takav potez, pa je vodstvo SDP-a djelovalo suprotno osnovnim političkim ciljevima SDP-a. Zapostavljen je rad većine mjesnih ogranaka i organizacija, a izostala je i primjerena komunikacija s članstvom, dok je organizacija vođena na temelju osobnih interesa, a ne na osnovu programskih načela, čime je vodstvo izgubilo povjerenje članstva kao i naših birača, navodi u obrazloženju svoje odluke povjerenik Mikulandrić, dodajući da je od privremenog oduzimanja prava na kandidiranje izuzet dio članova organa GO-a koji su 'upozoravali na probleme'.