ODGOVOR NA KRIZU

SDP predstavio prijedloge pomoći građanima kroz smanjenje parafiskalnih nameta, Lalovac se osvrnuo i na izbore u srpnju: Logičnije bi bilo da budu najesen

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 26.04.2020 15:18
  • Objavljeno 26.04.2020 u 15:18
Boris Lalovac i Danijel Ferić

Boris Lalovac i Danijel Ferić

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

SDP-ove prijedloge za smanjenje parafiskalnih nameta iz registra neporeznih davanja predstavili su u nedjelju na konferenciji za medije u središnjici SDP-a saborski zastupnik Boris Lalovac i predsjednik SDP-ovog Savjeta za financije i državni proračun Danijel Ferić.

Istaknuli su da su najčešći problemi s kojima se suočavaju poduzetnici i građani visina parafiskalnih nameta, nedobivanje nikakve usluge zauzvrat, način naplate te stalno mijenjanje visine parafiskalnih nameta. Ferić je ustvrdio da Vlada od 2016. godine nije učinila ništa na ažuriranju Registra neporeznih davanja, stoga SDP u svrhu ušteda predlaže smanjenje članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori za 50 posto, a smanjenje komorskog doprinosa Hrvatskoj obrtničkoj komori za također 50 posto. Predlaže smanjenje naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma za 40 posto, smanjenje članarina turističkim zajednicama za 50 posto, smanjenje vodnog doprinosa za 40 posto i smanjenje naknade za uređenje voda za također 40 posto.

Ako se prihvate ti prijedlozi, kaže, ukupno rasterećenje na godišnjoj razini iznosit će 0,2 posto udjela u BDP-u.

Podsjetio je i kako je SDP već predložio ukidanje RTV pristojbe za umirovljenike, građane s malim primanjima, korisnike socijalne pomoći, najugroženije u ovom vremenu koronakrize, što znači parafisklano rasterećenje od oko 300 mil. kuna. Lalovac kazao je kako je SDP s partnerima prije nekoliko dana pokrenuo online peticiju za uvođenje moratorija na kredite od godine dana te je i ovim putem pozvao svih da je potpišu na web stranici www.moratorij.net.

'Moratorij je nužan zbog onoga što tek slijedi za naredne mjesece, pogotovo za građane koji imaju kredite kojima su obnavljali svoje turističke objekte, za poduzeća koja rade u turizmu, važno im je dati tu godinu dana moratorija kako bi ovu sezonu pokušali toliko koliko ostati 'iznad vode', budući da znamo da će ovo najviše utjecati na njih', rekao je Lalovac.

Očekuje da se do 1. svibnja objavi transparentna lista onih koji su koristili državne mjere te donošenje mjera kako će se Vlada odnositi prema onima koji su mjere zloupotrebljavali. Na pitanje o eventualnom održavanju parlamentarnih izbora u srpnju, Lalovac je istaknuo kako je logičnije da se na izbore ide u normalnom terminu najesen jer bi eventualna tehnička vlada u svibnju imala velika tehnička ograničenja. 'Tehnička vlada može izvršavati samo tekuće rashode, a znamo da će u tom vremenu biti potreban rebalans. Imate i problem pregovora sa sindikatima jer odlazak u pregovore s tehničkom vladom koja nema iza sebe Sabor i koja je na odlasku nema težinu', podsjetio je.

U javnost je nedavno izašlo da će Vlada izaći na europsko tržište obveznica. Nemamo, kaže Lalovac, projekcije koliki će biti deficit, vrlo teško će nas investitori percipirati u cijeni kapitala ako nemamo ozbiljne dokumente iza sebe.

'Izborni proces traje, kao i formiranje nove vlade, a za to sve vrijeme treba osigurati financiranje proračuna. Također, Vlada je donijela sve mjere na principu 3+3, što znači da ove sada mjere vrijede do lipnja. Pitanje je može li tehnička vlada donositi produženje mjera u vremenu izbora',  upozorio je Lalovac. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!