ČEKA SE RASPRAVA

SDP poslao izmjene Ustava u proceduru, potpisima podržali i neki vladajući

25.05.2018 u 15:36

Bionic
Reading

SDP je, sukladno najavi od početka tjedna, u saborsku proceduru uputio prijedlog izmjena Ustava vezano uz referendum. SDP-ovci su pritom skupili potpise dijela oporbe, ali i nekih zastupnika iz redova vladajućih

Za promjene Ustava, koje su predstavili početkom tjedna, u SDP-u su prikupili potpise svojih zastupnika, ali i potpise zastupnika HSS-a, GLAS-a, IDS-a, HSU-a, te nezavisnih Miranda Mrsića i Zdravka Ronka. No, zanimljivo je da su potpisima SDP-ovu inicijativu podržali i zastupnici vladajuće većine iz SDSS-a, te manjinski zastupnik Furio Radin. Dapače, za izvjestitelje u saborskoj raspravi uz oporbene zastupnike određeni su i SDSS-ov Milorad Pupovac te Radin.

Zastupnici Mosta i Živog zida nisu potpisali inicijativu.

Podsjetimo, SDP izmjenama Ustava želi precizno urediti pitanje referenduma, a SDP-ov Peđa Grbin predložio je i moratorij na trenutačne inicijative za raspisivanje referenduma sve dok se ne promijeni Ustav.

SDP, između ostalog, predlaže promjenu kojom bi se propisao broj od 200 tisuća prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma kako bi omogućili da se referendum može češće, bolje i efikasnije raspisati. Također prema prijedlogu SDP-a referendum se ne bi mogao raspisivati na temu smanjivanja temeljnih sloboda i prava građana, poreznog sustava i proračuna, izvršavanja obveza iz međunarodnih ugovora, pitanja obrane i nacionalne sigurnosti te pitanja koja se odnose na izbore i imenovanja iz nadležnosti Sabora. Promijenila bi se, pojasnio je tada Grbin, i većina potrebna za donošenje odluke na referendumu, i to u tri skupine - redovna, za koju bi trebalo da je podupre najmanje 25 posto birača, zatim organska, za odluke i zakone koji se donose natpolovičnim brojem zastupnika, a za koju bi se na referendumu trebalo izjasniti najmanje 40 posto glasača te promjena Ustava za koju bi bilo potrebno 50 posto plus jedan glas birača.

  • +10
Konferencija SDP-a o promjenama Ustava Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX