'NAROD ODLUČUJE'

Ustavni stručnjak dao zeleno svjetlo pitanjima za referendum o izbornom sustavu

02.05.2018 u 15:11

Bionic
Reading

Za nešto manje od dva tjedna počinje prikupljanje potpisa za referendum o izmjeni izbornog sustava. U međuvremenu je građanska inicijativa Narod odlučuje, koja je inicijator referenduma, objavila ne jedno, već dva referendumska pitanja. Ustavnopravni stručnjak Mato Palić ističe kako su oba pitanja u skladu s hrvatskim Ustavom, za razliku od pitanja za referendum o poništavanju ratifikacije Istanbulske konvencije

'Inicijativa Narod odlučuje predstavila je dva pitanja za provođenje ustavotvornog referenduma u Republici Hrvatskoj. Ukoliko se ispune ustavne pretpostavke, narod će neposrednom odlukom imati priliku suštinski popraviti hrvatski izborni sustav. Osobno ću prvoga dana prikupljanja potpisa dati potporu za oba referendumska pitanja i glasati ZA novi, bolji i pošteniji sustav izbora zastupnika u Hrvatski sabor. Smatram kako su oba pitanja potpuno u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Zaključno, jedva čekam da se to dogodi', napisao je Palić na svom profilu na Facebooku.

Građanska inicijativa Narod odlučuje, iza koje među ostalima stoji Željka Markić, referendumom želi izmijeniti članak 72. Ustava RH.

Stoga pitanja za referendum nisu jednostavna. Prvo pitanje je formulirano na sljedeći način: 'Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi:

Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općega i jednakoga biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor.

Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernoga predstavništva.

Birač može glasovati za jednu od predloženih lista kandidata i može označiti do tri kandidata koji imaju prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas).

Izabrani kandidati s pojedine liste utvrđuju se isključivo na temelju najvećeg broja preferiranih glasova.

  • +19
Mato Palić Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

U svakoj izbornoj jedinici u Republici Hrvatskoj bira se najmanje 15 zastupnika. Izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske. Broj zastupničkih mjesta rasporedit će se među izbornim jedinicama na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnoga broja birača u Republici Hrvatskoj.

Pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju kandidacijske liste koje su na izborima dobile najmanje četiri posto važećih glasova birača.

Birači na izborima mogu glasovati: na biračkom mjestu, dopisnim ili elektroničkim putem.'

Drugo pitanje se odnosi na zastupnike nacionalnih manjina: 'Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnoga proračuna?'