LUDI DAN U SABORU

SDP-ovci bojkotirali i sjednicu Odbora za Ustav

19.05.2011 u 16:25

Bionic
Reading

Nakon što su demonstrativno napustili sabornicu, SDP-ovci se nisu pojavili ni na sjednici Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav. No dok su glavnu saborsku dvoranu napustili zbog HDZ-ovih uvreda, sjednicu Odbora odlučili su ignorirati zbog točke dnevnog reda koja se tiče ustavnog zakona o braniteljima

Da neće podržati prijedlog Vlade da se Ustav izmijeni tako da Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji podigne na razinu ustavnoga zakona, u SDP-u su dali do znanja prije dva tjedna. Tada je, naime, održana sjednica

Odbora za ratne veterane, na kojoj se nitko iz oporbe nije pojavio. SDP-ov Ante Kotromanović tada je, doduše, delegirao svoj glas u kojem je izrazio suzdržanost prema izmjenama Ustava. Iz toga se dalo naslutiti da ideja premijerke Kosor o izmjenama Ustava neće dobiti podršku SDP-a te da će HDZ-ova inicijativa doživjeti fijasko. Naime, da bi se izglasao ustavni zakon, potrebna je dvotrećinska većina saborskih zastupnika, odnosno i glasovi SDP-a.

Svoj stav SDP-ovci su potvrdili i današnjim bojkotom Odbora za Ustav, čime su onemogućili ostvarivanje kvoruma i održavanje sjednice. U jednom trenutku pojavila se informacija da bi kvorum mogla osigurati HNS-ova Vesna Pusić, no unatoč munjevitoj potrazi po Saboru, Pusić se nije pojavila ni nakon 40 minuta od predviđenog početka sjednice.

Stoga predsjedniku Odbora za Ustav Vladimiru Šeksu nije preostalo ništa drugo nego da novu sjednicu sazove za sutra u devet sati.