ZAMJERKE NA KRIVU ADRESU

SDP-ov Igor Dragovan otkrio nam je zašto je digao ruku za nabavu izraelskih borbenih aviona

30.03.2018 u 12:07

Bionic
Reading

Iako od SDP-ovaca već danima dolaze žestoke kritike da Hrvatska kupuje 'kante', na sjednici Vijeća za obranu jedan je SDP-ovac, Igor Dragovan, ipak dignuo ruku za nabavu izraelskih borbenih aviona. Tportalu je objasnio zašto je to napravio

Početkom ovog tjedna Vijeće za obranu preporučilo je Vladi donošenje odluke o sklapanju ugovora o nabavi novih borbenih aviona, a izbor je pao na 12 rabljenih izraelskih zrakoplova F-16 Barak. Osim predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, za nabavu izraelskih aviona ruku je, između ostalih, dignuo SDP-ov Igor Dragovan, iako njegova stranka već danima kritizira odabir izraelske ponude.

'Nabava aviona obojena je netransparentnošću i iskreno mi je žao da su vladajući donijeli odluku o kupnji 30 godina starih kanti, koje su letjele još za vrijeme Sovjetskog Saveza. Za to će građani RH morati platiti 3,5 milijardi kuna, a nemamo pojma što zapravo dobivamo i kupujemo', komentirao je ovih dana šef SDP-a Davor Bernardić.

Nakon tih kritika prvi koji je naglasio kako je Dragovan glasao bio je ministar obrane Damir Krstičević.

  • +9
Sjednica Vijeća za obranu Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

S obzirom na to, ali i stav SDP-a, točnije predsjednika stranke, upitali smo Dragovana zašto je na Vijeću za obranu glasao za izraelske avione. U kratkom razgovoru za tportal Dragovan objašnjava da je na sjednici Vijeća za obranu zastupao saborski Odbor za obranu, u kojem većinu čine HDZ i njihovi koalicijski partneri, a ne SDP.

>> [INFOGRAFIKA] Pogledajte koje članice NATO-a nemaju borbene avione i koliko plaćaju drugima da ih čuvaju

'Bio sam tamo kao predsjednik Odbora za obranu i nisam se protivio tome da Hrvatska zadrži ratno zrakoplovstvo kao dio svojih vojnih sposobnosti', rekao je Dragovan za tportal.

Podsjetio je na to kako je Odbor za obranu jednoglasno, dakle glasovima i SDP-ovaca i HDZ-ovaca, u prosincu prošle godine podržao Ministarstvo obrane u projektu nabave višenamjenskog borbenog aviona. 'Odbor je tada jednoglasno rekao da treba sačuvati ratno zrakoplovstvo', kaže Dragovan.

  • +5
F-16 Barak Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nabavu borbenih aviona, osim toga, podržala je SDP-ova Koordinacija za unutarnje poslove i obranu.

'SDP podržava zadržavanje borbene sposobnosti i zaštite hrvatskog suvereniteta u zračnom prostoru. SDP se zalaže za dugoročno održivo opremanje zračnih snaga koje će biti usklađeno s političkim prioritetima i financijskim mogućnostima naše zemlje', stoji u zaključcima Koordinacije, kojoj je na čelu SDP-ovac Franko Vidović.

  • +7
Igor Dragovan Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek