PROPALA INICIJATIVA

SDP odbio zatražiti ocjenu ustavnosti odluke o raspisivanju referenduma

12.11.2013 u 15:44

Bionic
Reading

Većina u saborskom Odboru za ravnopravnost spolova odbila je podržati zaključak kojim bi taj odbor od Ustavnog suda zatražio ocjenu ustavnosti odluke Sabora o raspisivanju referenduma. Takav zaključak predložila je predsjednica odbora Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista, a u tome ju je podržala i HNS-ova Sonja König, no protiv je glasalo pet članica i članova SDP-a

Naime, Tireli je podsjetila da prema Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona i drugih propisa (op. a., pod što potpada i saborska odluka koja je danom izglasavanja postala pravni akt) može zatražiti petina saborskih zastupnika, radno tijelo Sabora, predsjednik RH ili Vlada.

'S obzirom na to da su se određene stvari već dogodile, a da odbor kao radno tijelo Sabora želi itekako biti legalist i tumačiti zakone onako kako jesu napisani i poštujući Ustavni zakon o Ustavnom sudu i članak 35 gdje stoji da zahtjev kojim se pokreće postupak pred Ustavnim sudom mogu podnijeti jedna petina zastupnika u Saboru i radno tijelo Sabora. Stoga predlažem da budemo legalisti do kraja, s obzirom na to da smo matični odbor koje se bavi pravima određenih skupina koje možda imaju drugačije svjetonazore, ali jesu građani RH i imaju ista prava kao svi ostali građani. Predlažem da odbor temeljem članka 35 Ustavnog zakona o Ustavnom sudu podnese Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke Sabora o raspisivanju referenduma', kazala je Tireli.

Naime, udruge Kontra, Ženska mreža i Rišpet prošli tjedan predale su Odboru za ravnopravnost spolova zahtjev u kojem su zatražile da Sabor od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja kazavši kako referendum zadire u područje ljudskih prava. 'Vlada je odbila zaštititi ljudska prava manjina od referenduma opravdavajući takvu odluku nedovoljno definiranim odredbama Ustava vezano za raspisivanje referenduma. Ustav, kao i međunarodni dokumenti jasno definiraju pravo na zaštitu obiteljskog života kao jedno od temeljnih ljudskih prava. Osnovne institucije koje uređuju zaštitu obiteljskog života u Hrvatskoj su brak i izvanbračna zajednica i trajno onemogućavanje pristupa tim institucijama jednoj manjinskoj skupini znači opasno zadiranje u područje ljudskih prava', istaknule su udruge.

Predloženom zaključku Nansi Tirelli pridružila se i HNS-ova Sonja König, koja je rekla da je dužnost odbora da iznese svoj stav i da od Ustavnog suda zatraži da u što kraćem roku iznese i svoj stav. 'Neću ponovno elaborirati zašto je po mom dubokom uvjerenju referendumsko pitanje nerazumno, nehumano, protuustavno, opasno, neopravdano i diskriminatorno. Neću citirati ponovno članke Ustava koji svima jamči jednako pravo, neću citirati Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o zabrani diskriminacije, europske konvencije o ljudskim pravima. U našoj zemlji koju Ustav definira kao zajednicu slobodnih jednakih i ravnopravnih građana gotovo svi su o ovoj temi izrekli svoje mišljenje i stav, osim Ustavnog suda. A građani s pravom očekuju da i Ustavni sud izrekne svoj stav', kazala je König

Da je Sabor prije raspisivanja referenduma trebao zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, upozorila je i vanjska članica Odbora za ravnopravnost spolova Tajana Broz kazavši da je 'postojao još jedan korak koji je Sabor trebao učiniti, a ne da se sve prepusti nevladinim udrugama da spašavaju stvar'.

Međutim, iako su se predsjednica i potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova založile za to da to tijelo zatraži ocjenu ustavnosti saborske odluke o raspisivanju referenduma, protiv takve ideje bilo je pet SDP-ovih članova odbora čiji su glasovi na kraju prevagnuli.

'Neovisno o tome što mi kao pojedinci i mi u SDP-u svjetonazorski smatrali, građani su imali pravo sakupiti potpise. Odbor za Ustav predložio je odluku o raspisivanju referenduma i na to se očitovao Ustavni sud. On je dao upozorenje da je odluka koja je donesena na referendumu obvezujuća za Sabor i mi u SDP-u mislimo poštovati odluke Ustavnog suda. On se u tom upozorenju ni na jedan način nije očitovao o ustavnosti referendumskog pitanja, a koliko znam, pojedine nevladine udruge predale su zahtjev za ocjenu ustavnosti. Mi u odboru ne smijemo derogirati odluku Sabora i Ustavni zakon o Ustavnom sudu, odnosno članak 95 koji kaže da je Sabor jedino tijelo koje može zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. Mi smo kao legalisti u SDP-u odlučili ispoštovati preporuku Ustavnog suda', kazala je SDP-ova Melita Mulić.

298013,298058,297853,298084