VIŠE OD TRI MJESECA BEZ ODBORA

SDP krši vlastiti stranački statut

28.11.2013 u 10:54

Bionic
Reading

SDP u ovom trenutku krši svoj vlastiti Statut zbog toga jer sjednica Glavnog odbora stranke nije sazvana više od tri mjeseca. Naime, članak 40. Statuta jasno kaže da se 'sjednice Glavnog odbora održavaju prema potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca', a zadnja sjednica Glavnog odbora održana je 13. srpnja ove godine.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a je prvi čovjek Sabora Josip Leko i u skladu sa Statutom u pravilu on saziva sjednice tog tijela iako postoje i izuzeci u slučaju njegove spriječenosti. Do Lekine izjave jučer nije bilo moguće doći s obzirom da je bio okupiran obvezama vezano uz njegovu funkciju prvog čovjeka Hrvatskog sabora.

Kako se može neslužbeno doznati, postoje dva razloga za nesazivanje sjednice. Jedan je činjenica da Glavni Odbor treba dati zadnju riječ o tome hoće li Aleksandra Kolarić biti isključena iz SDP-a. Naime predsjedništvo stranke još je u rujnu ove godine isključilo Kolarić zbog toga što je na svojoj facebook profilu oštro kritizirala vodstvo stranke zbog takozvanog lex Perković, piše Novi list.

Drugi razlog za odgađanje sjednice Glavnog odbora je objektivne prirode, a radi se o činjenici da se zadnjih nekoliko tjedana održavaju brojne izborne konvencije SDP-a na županijskim razinama u kojima je bio angažiran veliki dio članova Glavnog odbora.

Iz Vlade pak to demantiraju. 'Potpuno je netočna informacija navedena u tekstu kako je razlog zbog kojega se Glavni odbor SDP-a nije sastao 'afera' Kolarić i problem s njezinim isključenjem iz stranke'. Kao što je poznato, u SDP-u se trenutno odvija završni proces biranja čelnih ljudi stranačkih organizacija te će se, po završetku tog procesa, sastati glavno tijelo stranke'.