ODGOĐENA BLOKADA RAČUNA

'SDP je proveo harangu i uznemirio Zagrepčane'

16.10.2012 u 10:59

Bionic
Reading

Upravni sud u Zagreb donio je rješenje kojim odgađa izvršenje rješenja Ministarstva financija (MIFN), do okončanja postupka pred istim sudom, kojim je trebao biti blokiran račun Grada Zagreba zbog duga od 337,6 milijuna kuna duga na ime decentraliziranih sredstava u periodu od početka 2007. do kraja 2011. godine

Podsjetimo, prema rješenju koje je izdalo Ministarstvo financija Grad je zaključno s jučerašnjim danom trebao uplatiti navedeni iznos ili mu je, da to nije učinio, prijetila blokada računa. U Gradskoj upravi iznos osporavaju, iako su na ime istog u nekoliko navrata proteklih godina već uplatili dvjestotinjak milijuna kuna, uz obrazloženje da su to činili dijelom iz neznanja, a dijelom zbog ucjena vezanih uz plaćanje rata za Arenu Zagreb.

Stoga su od Upravnog suda zatražili odgodu blokade računa dok se ne završi pokrenuti spor s MIFN-om, a odgoda je zatražena i od MIFN-a do donošenja proračuna za 2013. godinu. Uza sve to Grad je najavio tužbu kojom će tražiti povrat do sada uplaćenih sredstava, a najavili su, ako će sporove na svim domaćim sudovima izgubiti, da će ići sve do suda u Strasbourgu

U današnjem rješenju suda, kojeg možete vidjeti u cijelosti klikom na link, stoji da je 'odgoda izvršenja uplate donešena jer iznos od 337 milijuna kuna čini 5 posto gradskog proračuna pa bi njegovom nasilnom naplatom u gradu nastupila nenadoknadiva šteta'.

'Ovakvom odlukom uspostavljen je pravni red i omogućeno, sukladno EU povelji o lokalnoj samoupravi čl. 11, da se spor između Ministarstva financija i Grada Zagreba riješi na sudu na način da će obje strane biti tretirane ravnopravno', kazao je Kojić.

Gradski šef financija potom je prozvao zastupnike SDP-a za neviđenu harangu i uznemiravanje građana zbog njihovih tvrdnji da se mora bezuvjetno postupati po rješenju MIFN-a.

Kada bi Upravni sud mogao riješiti spor između Grada i MIFN-a nije poznato no ono što je se zna je da će na tu odluku obje strane imati pravo žalbe pa je sasvim jasno da gradski račun, ako će uopće biti, neće biti tako skoro blokiran.