OPORBA U ELEMENTU

SDP ipak nešto radi. U Sabor poslali zakonski prijedlog za izjednačavanje mirovina

22.09.2017 u 12:26

Bionic
Reading

Glavna oporbena stranka SDP, iako potresena unutarstranačkim borbama, ipak nešto radi u Saboru. U saborsku su proceduru poslali dopune Zakona o dodatku na mirovine kojima žele izjednačiti mirovine onih koji mirovinu primaju iz 1. i 2. stupa

Naime, prema Zakonu o dodatku na mirovine  onima koji su mirovinu ostvarili i koja im je određenea od 1. siječnja 1999. od 2007. isplaćuje se dodatak na mirovinu u svoti od 4 posto do 27 posto mirovine.

Iako je intencija bila da se mirovine izjednače, razlike ipak postoje. 'Okvirni izračuni pokazuju da će osoba koja danas ima 60 godina, a uključila se u sustav drugog mirovinskog stupa i imala je prosječnu plaću tijekom životnog staža, imati mirovinu 2.690 kuna mjesečno. Kada bi se primjenio dodatak koji se obračunava umirovljenicima koji su samo u 1. stupu, mirovina bi iznosila 3.267 kuna mjesečno što je 577 kuna više, odnosno toliko bi građani mogli biti zakinuti. Za građane koji danas imaju 50 godina razlika je oko 538 kuna. Da je riječ o nepravdi, pokazuje i činjenica da su mirovine iz prvog stupa bez dodatka manje od mirovina iz dva stupa, odnosno osoba koja ima 50 godina iz prvog stupa imala bi mirovinu od 3.134 kune, a uz 2. stup 3.442 kune', objašnjavaju u SDP-u.

Prvi takvi umirovljenici u mirovinu su otišli s 1. siječnjem ove godine, zasad ih je 17 i imaju 300 do 700 kuna manje mirovine, poručio je na press konferenciji u Saboru SDP-ov Mirando Mrsić.

'Nadamo se da će naša inicijativa uroditi plodom i da će svi koji odu u mirovinu a rođeni su nakon ’62., da će imati veće mirovine, a ne manje kao što predviđa sadašnja Vlada’, rekao je Mrsić.

  • +9
Glavni odbor SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Iako je bilo najavljeno da će se na press konferenciji pojaviti i predsjednik kluba zastupnika Arsen Bauk, on je uoči početka otišao.

Stoga je Mrsić sam morao odgovarati na pitanja o stanju u stranci, koje nije bilo moguće izbjeći. 'Unatoč tome što je jasno da imamo problema u stranci, ne smijemo prestati nuditi rješenja građanima RH. Unutarstranačke stvari moramo riješiti sami, a SDP-u je potrebno jedinstvo i razgovor sa svim članovima stranke kako bismo krenuli dalje', kazao je Mrsić.

Ponovio je da je njegov stav o Bernardiću kao predsjedniku stranke poznat, ali da se ne boji sankcija zbog iznošenja svog mišljenja. 'SDp je moja stranka i iz nje neću izaći', rekao je Mrsić.

Upitan tko trenutno vodi SDP, Mrsić je kazao: 'U ovom trenutku ne znamo tko vodi stranku'.

'Bernardić nije jedini odgovoran za ovu situaciju, to su i Predsjedništvo i Glavni odbor, koji su trebali reagirati', rekao je.