POLL WATCH 2014

SDP i HDZ u slobodnom padu, rastu Holy, Gabrić i Kujundžić!

18.04.2014 u 13:19

Bionic
Reading

Popularnost vladajuće koalicije SDP/HNS i opozicijskog HDZ-a među biračima u slobodnom je padu. Sudeći prema rezultatima europskog istraživanja Poll Watch 2014 o raspoloženju birača u izborima za Europski parlament, OraH, Nacionalni forum i Savez za Hrvatsku osvajaju po jedan mandat! Lista Kukuriku koalicije osvojila bi četiri, HDZ tri, a Hrvatski laburisti samo jedan mandat

U odnosu na prošli mjesec, popularnost koalicije SDP/HNS obrušila se s 41 na 32 posto, a popularnost HDZ-a s 34 na 27,2 posto!

Prema procjeni Poll Watcha, SDPZorana Milanovića imao bi dva zastupnika u Europarlamentu, jednako kao i partnerski HNSVesne Pusić, a njihova zajednička lista osvaja 32 posto potpore birača.

HDZTomislava Karamarka je u slobodnom padu i trenutno uživa podršku 27,2 posto glasača, što bi im, da su izbori danas, donijelo samo tri mjesta u EP-u.

Hrvatski laburisti iOraH Mirele Holy gotovo su izjednačeni - HL Dragutina Lesara uživa podršku 10,1 posto birača, a stranka Mirele Holy 9,7 posto.

Jako je blizu i rastući Savez za HrvatskuMilana Kujundžića s 9,3 posto podrške.

U rastu je i Nacionalni forum-HSLS Nikice Gabrića koji lovi 7,4 posto biračke potpore.

Još u ožujku rezultati Poll Watcha 2014 upućivali su na zaključak da OraH Mirele Holy, Gabrićev Nacionalni forum i Kujundžićev Savez za Hrvatsku neće ući u Europski parlament, ali su SDP/HNS-u i HDZ-u uspjeli oteti tri mandata

Na razini Europske unije prvi put u recentnim istraživanjima vodstvo su od grupacije socijaldemokrata preuzeli konzervativci - pučani. Pučani (EPP) su naime zabilježili znatan rast u Poljskoj i to najvjerojatnije zbog užarene ukrajinske krize, a rastu i u Francuskoj.

Izbori za 11 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu održat će se 25. svibnja. Zastupnici se biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasovanju. Birači naime mogu glasati samo jedanput i samo za jednu listu kandidata, ali na glasačkom listiću mogu označiti i jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju su glasali (preferirani glas).

Preferirani glasovi za pojedine kandidate se uvažavaju ako njihov broj za pojedinog kandidata iznosi najmanje 10 posto glasova koje je osvojila pojedina lista.