IZBORI U OSIJEKU

SDP dijeli kruh, HDZ nudi estradne zvijezde

09.12.2010 u 14:29

Bionic
Reading

Osječke političke stranke cijeli ovaj tjedan nastoje privoljeti što veći broj birača da postanu njihovi simpatizeri i odluče dati im svoj glas na nedjeljnim izborima za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti

Na uličnim štandovima dijele se pekarske kiflice, naranče, promotivni predmeti poput upaljača sa stranačkim znakovima, vrte se radijski spotovi, organiziraju konferencije za novinare, a bit će i središnjih predizbornih skupova.

Scenografija nalikuje velikim parlamentarnim i lokalnim izborima, samo proces traje četiri puta kraće i manjih je razmjera. Za mjesta u 15 mjesnih odbora i gradskih četvrti bori se 1.142 potencijalnih vijećnika izlistanih na 126 kandidacijskih lista.

Vladajući HDSSB naručio je emitiranje radijskog spota u kojem ističu poznatije projekte i smanjenje financijskih gubitaka gradskog proračuna pod sloganom 'Krešimir Bubalo i kandidati HDSSB-a'. U koaliciju 'za ljepši grad' udružili su se SDP i HSLS na čelu s Biljanom Borzan i Brankom Vrbošićem.

'Gradska vlast je kao i ovi liftovi - imamo ih, ali ne rade', kritizirala je ispred željezničkog nathodnika Borzan nekidan rad vladajućih.

Među ostalima, biračima će se HDZ i HSP nastojati približiti predizbornim skupovima. U petak u kinodvorani HDZ-u će pjevati Miroslav Škoro, Lana Jurčević i Bojan Jambrošić, a HSP će svoje istomišljenike danas probati zadovoljiti nastupom predsjednika osječke podružnice Maria Opačaka, županijskog šefa Damira Kupanovca te počasnog predsjednika Ante Đapića i 'drugih visokih dužnosnika stranke'.

Od dobrog poznavatelja političke scene slavonske metropole političkog analitičara Jaroslava Pecnika dobivamo komentar da ova predizborna kampanja pomalo nema smisla.

'Najbolje će proći stranke s dobro organiziranim i poslušnim članstvom, a to su HDSSB i HDZ. Slogan su dobro pogodili SDP i HSLS, za ljepši grad - to je zaista ključno lokalno pitanje - međutim, uz njega nikako ne ide dijeljenje vekni kruha, što oni rade. Bilo bi u redu da su se zadržali na kiflicama ili sličnim proizvodima. Ovako se ljudi samo ponižavaju, darivanje kolača i kruha nije isto', komentirao je tportalu Pecnik osječke stranačke aktivnosti.

Programi svih stranaka na lokalnoj razini, smatra Pecnik, vrlo malo se razlikuju, a građani su suočeni s nizom konkretnih problema koje bi trebalo rješavati:

'Koja je stranka pokazala u čemu je kultura življenja u zajednici i kako bi se građani trebali angažirati da poboljšaju tu kulturu? Izgleda da nijedna stranka nije u stanju izvući energiju građana za poboljšanje života u njihovoj sredini. Nije ni čudno jer, kada pogledamo, u tim strankama su sve sami pozeri i neinventivni stranački birokrate.'

Pecnik zato i ne očekuje odaziv birača veći od 15 do 20 posto, a tome u prilog dodaje i činjenicu da mjesni odbori i gradske četvrti imaju relativno male ovlasti i nadležnosti. Vijećnici u tim gradskim tijelima moraju predlagati programe gradskoj upravi, ali o vladajućoj strukturi zatim ovisi koliko će sredstava i potpore dobiti za te projekte.

'Njihove ovlasti daleko su manje od nekadašnjih mjesnih zajednica koje su prije 90-ih okupljale i motivirale ljude na aktivnost u zajednici, pa tako i imale daleko veću ulogu u lokalnom društvenom životu', zaključuje Pecnik.