zakonski prijedlozi

SDP: Članstvo u gospodarskoj i obrtničkoj komori treba biti dobrovoljno

30.04.2020 u 14:17

Bionic
Reading

Saborski zastupnici SDP-a izvijestili su u četvrtak da je njihova stranka u saborsku proceduru uputila zakonske prijedloge kojima bi se ukinulo obavezno članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori

Saša Đujić, na konferenciji za novinare, naglasio je da su ti prijedlozi dio paketa SDP-ovih mjera za pomoć gospodarstvu u doba korone kojim bi se ukinuli parafiskalni nameti.

Gordan Maras je ustvrdio da iz Vlade nema trećeg seta mjera kojim bi se gospodarstvenicima pomoglo da jednostavnije počnu posao i što prije dostignu razinu dohotka i posla koje su imali prije krize.

'Zbog takvog stava Vlade mislimo da će gospodarska kriza biti gora nego što se očekuje i vjerujemo da premijer Plenković ne razmišlja ni o čemu osim o tome kako da što prije raspiše izbore. Više sada razmišlja kako da pomogne HDZ-u, a manje kako pomoći hrvatskom gospodarstvu', ocijenio je Maras.

Pojasnio je da su zato predložili dva zakona koji bi trebali omogućiti poduzetnicima i obrtnicima da sami, umjesto obaveznog članstva, odluče žele li biti članovi HGK i HOK-a i plaćati nemali doprinos. Ove dvije komore godišnje uzmu 250 milijuna kuna članarina, a zauzvrat, kazao je, ne daju ništa.

Štoviše, upravo su u ovoj krizi HGK i HOK bili "najtromiji i nisu bile potpora gospodarstvu' nego su prvi set Vladinih mjera 'koji nije bio zadovoljavajući branile kao da su ga one predložile', napomenuo je.

'Nakon toga u kratkom je roku nastala udruga Glas poduzetnika koja se isprofilirala na nezadovoljstvu HOK-om, HGK-om, a djelomično i HUP-om i u ovom trenutku smatramo je jedinim relevantnim sugovornikom kada je riječ o predstavljanju poduzetnika i obrtnika. HOK i HGK ne predstavljaju nikoga nego samo brane HDZ-ovu politiku', mišljenja je Maras.

Naglašava da je dovoljno pogledati njihove rashode jer od 200 milijuna kuna rashoda u 2018. godini više od pola ide na 500-tinjak zaposlenika HGK. Za usluge promidžbe i informiranja HGK troši više nego neke banke u Hrvatskoj, oko 35 milijuna kuna, ukupno za sve usluge koje koriste 67 milijuna, a najviše bode u oči to što na reprezentaciju, odnosno na hranu i piće, troše oko dva milijuna kuna, kazao je Maras.

'HGK više od 90 posto novca naših poduzetnika potroši na sebe i aktivnosti koje gotovo nikakve veze s poduzetnicima nemaju. O koristi HGK poduzetnicima govori i podatak da od ukupnih njihovih prihoda od 208 milijuna kuna, prihodi od prodaje njihovih usluga su svega deset milijuna kuna, odnosno, HGK svojim aktivnošću zaradi tek pet posto rashoda koje godišnje potroši, a sve ostalo je nametnuto i oteto od hrvatskih poduzetnika što treba hitno promijeniti', poručio je.

Istaknuo je Hrvatskoj treba "reset države", ali i komorskog sustava što znači da bi se HGK i HOK trebale izboriti da nekoga predstavljaju, 'a ne da im je to Bogom dano i da troše tuđi novac'. HDZ-u to, po Marasovu mišljenju, ne odgovara jer te poluge koristi da bi se održao na vlasti, što se vidi iz činjenice da su predsjednici HGK i HOK-a istaknuti HDZ-ovci.

Maras i Đujić smatraju da komore ne treba ukinuti, ali da članstvo u njima treba biti dobrovoljno.