POZIV POVJERENICIMA

SDLSN pokreće upravni spor zbog rješenja o nereprezentativnosti

13.02.2024 u 13:29

Bionic
Reading

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN RH) najavio je u utorak pokretanje upravnog spora protiv rješenja prema kojem i dalje nisu reprezentativni sindikat u državnoj službi

Prema najnovijem rješenju za utvrđivanje reprezentativnosti SDLSN RH sa 6912 članova u državnoj službi nije reprezentativan sindikat, za što mu nedostaju 222 člana, ističe u priopćenju predsjednica sindikata Iva Šušković.

“SDLSN RH će protiv ovakvog Rješenja Povjerenstva pokrenuti upravni spor, a kako nam i po važećem Zakonu o reprezentativnosti nedostaje tek dvjestotinjak članova, pozivamo naše sindikalne povjerenike u državnoj službi na daljnje organiziranje i učlanjivanje u SDLSN RH s ciljem da se i u kolektivnim pregovorima možemo boriti za prava svih službenika i namještenika u državnoj službi”, poručili su.

Istaknuli su da, slijedom toga, reprezentativni sindikati u državnoj službi i dalje ostaju dva sindikata unutar Ministarstva unutarnjih poslova. Takvu su situaciji situaciju nazvali nelogičnom i protivnom zakonitostima socijalnog partnerstva i kolektivnog pregovoranja.

Naveli su i da su sindikat koji je u štrajku zastupao interese 7.500 zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu, ali da i dalje u kolektivnim pregovorima ne mogu sjesti s Vladom za pregovarački stol.

“To i dalje mogu samo dva policijska sindikata, s time da onaj brojniji može i sam zaključiti kolektivni ugovor, što smatramo nepovoljnim rješenjem za državne službenike i namještenike. Vlada očito više voli sa SDLSN RH razgovarati tijekom postupka mirenja i u štrajku, nego za pregovaračkim stolom”, istaknuli su u priopćenju.

Podsjetili su da su još u travnju 2021. tražili izmjenu Zakona o reprezentativnosti, ali i da su podnijeli prijedlog za pokretanjem postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o reprezentativnosti s Ustavom RH.

“Vlada RH, čini se, ne želi za stolom sindikat koji je osmotjednim štrajkom izborio dodatke i značajno povećanje plaće za sve službenike i namještenike u državnoj i javnim službama što dokazuje time što do danas nije pokrenula postupak izmjena Zakona o reprezentativnosti”, poručuju.