GRAD SLUČAJ

SDA traži podjelu Mostara na četiri općine

23.08.2013 u 15:55

Bionic
Reading

Predsjednik mostarskog odbora bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Zijo Hadžiomerović odbacio je u petak mogućnost postizanja dogovora o promjeni Statuta ako se taj grad ne preustroji u više općina tvrdeći da bi u slučaju prihvaćanja prijedloga HDZ-a BiH da Mostar bude jedna jedinica lokalne samouprave Bošnjaci bili majorizirani.

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Sulejman Tihić ovoga su tjedna najavili nastavak razgovora o preustroju Mostara u kojemu jedino u listopadu prošle godine nisu održani lokalni izbori zajedno s drugim sredinama u BiH zbog čega je istekao mandat općinskom vijeću koje ne može donositi odluke, a u studenom će mandat okončati i gradonačelnik Ljubo Bešlić što bi moglo dovesti do potpune paralize vlasti. Hadžiomerović je za mostarski Dnevni list istaknuo kako je prijedlog SDA preustrojiti Mostar u četiri općine te da neće pristati na dominaciju Hrvata u ovome hercegovačkom središtu.

'Ako je neracionalno šest općina, evo neka budu četiri, ali bez općina nema dogovora', rekao je Hadžiomerović. Po njegovim riječima vrijeme je da HDZ prihvati činjenicu da ustroj Mostara kao jedne jedinice lokalne samouprave nije realan. Problemi u Mostaru nastali su kada je Ustavni sud BiH 2010. godine donio odluku po kojoj su neustavne odredbe Izbornoga zakona koji se odnose na izbore u Mostaru, a koje je zajedno s mostarskim Statutom nametnuo Ured visokog međunarodnog predstavnika (OHR).

Ta je odluka donesena na zahtjeva hrvatskih stranaka koje su upozorile da glasovi birača iz većinskih hrvatskih gradskih izbornih jedinica ne vrijede jednako kao glasovi birača iz većinskih bošnjačkih jedinica. Budući da vlasti nisu provele ovu presudu, Ustavni sud je suspendirao odredbe Izbornog zakona o Mostaru zbog čega se u tome gradu jedino nisu mogli održati lokalni izbori. U međuvremenu je istekao mandat gradskome vijeću pa nije moguće donijeti nijednu značajniju odluku. OHR je u međuvremenu pokušavao posredovati u postizanju dogovora o promjeni izbornih pravila za Mostar kao i Statuta, no lokalne političke stranke o tome nisu mogle postići dogovor.

SDA traži novu općinsku podjelu grada, a HDZ jedinstveni grad ili da se pak istovjetno rješenje iz Mostara uvede i u druge općine i gradove u BiH.