'vrišteći orlovi'

Nakon 80 godina u Europu stigla elitna američka vojna jedinica: Nalaze se tik do ukrajinske granice, imaju slavnu povijest, a njihov pripadnik bio je i Jimi Hendrix

24.10.2022 u 19:54

Bionic
Reading

Vojnici 101. zračno-desantne divizije američke vojske još su od ljeta u Europi, i to prvi put nakon 80 godina, a ovih dana stacionirani su samo pet kilometara od granice Rumunjske i Ukrajine

U Europi je prvi put u gotovo 80 godina, usred rastućih napetosti između Rusije i vojnog saveza NATO-a, raspoređena 101. zračno-desantna divizija američke vojske. Jedinica lakog pješaštva, čiji je nadimak 'Vrišteći orlovi', obučena je za raspoređivanje na bilo kojem bojnom polju u svijetu u roku od nekoliko sati i spremna za borbu.

Američki CBS pridružio im se u njihovoj bazi, a ona se nalazi oko pet kilometara od granice Rumunjske i Ukrajine. 'Spremni smo braniti svaki pedalj teritorija NATO-vih država. Donosimo jedinstvenu sposobnost, počevši od naše sposobnosti za zračni napad… Laka smo pješačka snaga, ali opet donosimo tu mobilnost sa sobom', kazao je zamjenik zapovjednika divizije, brigadni general John Lubas.

'Imati američke trupe ovdje je kao da ste imali saveznike u Normandiji prije nego što je tamo došao bilo kakav neprijatelj', rekao je rumunjski general-bojnik Iulian Berdila za CBS News, aludirajući na ključnu bitku u Drugom svjetskom ratu na francuskoj sjevernoj obali.

U zračnu bazu rumunjske vojske stiglo je oko 4700 vojnika iz matične baze 101. zračno-desantne divizije u Fort Campbellu u saveznoj državi Kentucky. Raspoređeni su da pojačaju istočno krilo NATO-a i jedinica su američke vojske koja se nalazi najbliže sukobu u Ukrajini.

Zapovjednici 'Vrištećih orlova' poručili su da su, 'ako treba, spremni boriti se već večeras' te braniti teritorij NATO-a, a ako borbe eskaliraju ili dođe do bilo kakvog napada na NATO, potpuno su spremni prijeći granicu prema Ukrajini.

  • +7
101. zračno-desantna divizija u Rumunjskoj Izvor: Profimedia / Autor: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

'Vrišteći orlovi' imaju prestižnu povijest, a posljednji put su u Europi bili na Dan D prije gotovo 80 godina. Tada su prilikom iskrcavanja u Normandiji, točnije spuštanjem padobranom na poluotok Cotentin 6. lipnja 1944., postali prvi saveznički vojnici koji su kročili u okupiranu Francusku. U proljeće 1945. divizija je oslobodila koncentracijski logor Landsberg, kao i Orlovo gnijezdo, Hitlerov ljetnikovac na vrhu planine u Bertchtesgadenu.

Sudjelovali su i u operacijama u Vijetnamskom ratu, Zaljevskom ratu, u Afganistanu, Iraku, Siriji i Somaliji, ali i u mirovnoj operaciji na Kosovu.

101. zračno-desantna divizija ima i neke poznate bivše pripadnike. Među njima je i Jimi Hendrix, kao i pokojni američki državni tajnik Colin Powell. Pripadnik 'Vrištećih orlova' bio je i general David Petraeus, bivši šef CIA-e te zapovjednik ISAF-a u Afganistanu i koalicijskih snaga u Iraku.

Slavna divizija spominje se i u američkim filmova. U Spielbergovom 'Spašavanju vojnika Ryana' James Francis Ryan, kojeg glumi Matt Damon, vojnik je u 101. zračno-desantnoj diviziji. Povijest i operacije u kojem sudjeluje jedna od jedinica unutar divizije tematizirane su i u Spielbergovoj seriji 'Združena braća'.