Jurica Lovrinčević

Savjetnik ministra gospodarstva: Nismo znali da će se neki trgovci ponijeti kako su se ponijeli, neodgovorni su

02.01.2023 u 19:47

Bionic
Reading

Savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević bit će zadužen da, nakon uvođenja eura, s trgovcima vodi razgovore oko zaokruživanja cijena i to nakon što su neki od njih cijene zaokružili na više

Premijer Andrej Plenković sazvao je danas sastanak s ministrima i predstavnicima inspektorata kako bi pri prelasku na euro zaštitili građane Hrvatske od neopravdanog dizanja cijena.

Gost Dnevnika Nove TV je bio Jurica Lovrinčević, savjetnik ministra gospodarstva koji će s trgovcima i voditi razgovore. Upitan je je li premijer zakasnio s najavljenim sastankom na što je izjavio: "Apsolutno nije kasno, nismo znali da će se neki trgovci ponijeti kako su se ponijeli. Imamo situaciju da su se određeni trgovci neodgovorni, iskorištavaju situaciju da dignu cijene, a to nije u redu prema građanima. Uvijek je lako prebaciti odgovornost na nešto drugo, ali uvođenje eura ne može biti razlog".

'Vlada neće dozvoliti lov u mutnom, reagirat će. Trgovci su naši partneri i trebamo razgovarati, zato smo i sazvali sastanak da se ne događaju ove situacije koje se događaju. Mislim da smo se mi dobro pripremili i nismo imali indikacije da će se desiti ovo što se događa ovih dana. Što se tiče lova u mutnom mislim na one koji dižu cijene neopravdano. Svi mi bi trebali podnijeti teret krize, Vlada je mjerama napravila puno da prebrodim ovu krizu", dodao je Lovrinčević.

  • +3
Atmosfera na splitskoj Rivi nakon dolaska eura Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Na upit što će sutra reći vodećim ljudima trgovačkih lanaca poručio je: 

"Reći ćemo im da tražimo partnere, ljude koji će zajedno s nama proći kroz sve ovu krizu, da zajedno nađemo rješenje i da uvođenje eura ne može biti opravdanje da bilo što poskupi i za cent. Nadam se da će odgovorni shvatiti tu poruku i pomoći. Ako ne, Vlada ima instrumente da rješava stvari drugačije".

Što se tiče liste zamrznutih cijena određenih namirnica rekao je da je sve na stolu, da ta lista vrijedi do 31. ožujka i da je to bio odličan potez.