U KORAK S RECESIJOM

Savjet za nacionalne manjine uštedjet će 408 tisuća kn

06.03.2009 u 13:50

Bionic
Reading

Ove godine neće se održati tradicionalna središnja smotra kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina, čime će se, u uvjetima ekonomske krize, uštedjeti 365 tisuća proračunskih kuna, odlučio je danas Savjet za nacionalne manjine.

Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer najavio je da će se na stavkama za plaće u stručnoj službi Savjeta i službena putovanja uštedjeti još novca, tako da će ukupne uštede iznositi 408 tisuća kuna.

Naglasio je pritom da se neće dirati u novac namijenjen financiranju programa udruga i ustanova nacionalnih manjina, koji je u proračunu za 2009. povećan za više od pet posto, u odnosu na prošlu godinu.

Savjet je danas prihvatio i program rada za ovu godinu te izvješće o utrošku sredstava u 2008.

Tolnauer je izvijestio da je utrošeno više od 98 posto proračunskog novca namijenjenog manjinama, a da je Savjet pri kraju godine zbog krize odustao od nekih planiranih seminara.

Izvijestio je i da su iz sredstava koja raspodjeljuje Savjet financirani programi ukupno 87 udruga nacionalnih manjina, a da je u financijskim izvješćima 32 udruga "bilo tehničkih pogrešaka".

Tolnauer je ipak zadovoljan, jer ove godine nije bilo slučajeva da udruge uopće nisu poslale izvješća, što je ranije bilo uobičajeno.

Udrugama je zato dan rok do kraja lipnja da izvješća prilagode propisanoj metodologiji, a ako to ne učine, obustavit će im se financiranje.

Tolnauer je novinarima objasnio da se najčešće tehničke pogreške odnose na slučajeve u kojima su udruge riječima opisale određene transakcije, ali za njih nisu priložile račune.

Na pitanje novinara kada će moći vidjeti izvješća tih udruga, Tolnauer je odgovorio da ta izvješća nisu javna te da je riječ o internim aktima Savjeta.