PRIJETI KATASTROFA

Saudijska Arabija organizira donatorsku konferenciju za Jemen zbog koronavirusa

10.05.2020 u 22:22

Bionic
Reading

Saudijska Arabija će organizirati 2. lipnja virtualnu donatorsku konferenciju za Jemen, zemlju opustošenu petogodišnjim ratom kojoj prijeti pandemija novog koronavirusa, objavila je u nedjelju službena agencija SPA.

Saudijsko kraljevstvo, koje graniči s Jemenom, od 2015. vodi vojnu koaliciju koja podržava vladu protiv pobunjenika Hutija koji su zauzeli dio sjevera i glavni grad Sanu. Taj sukob je izazvao najtežu humanitarnu krizu na svijetu, drže Ujedinjeni narodi.

"Saudijska Arabija će organizirati donatorsku konferenciju za Jemen 2. lipnja 2020. uz sudjelovanje Ujedinenih naroda", navodi SPA i precizira da će to biti virtuana konferencija zbog pandemije novog koronavirusa.

Jemen, koji nema mogućnosti provesti veliki broj testiranja, službeno je objavio oko 40 slučajeva zaraze i najmanje osam umrlih.

UN i humanitarne organizacije se boje katastrofe ako se virus proširi zemljom u kojoj je rat uništio ionako slab zdravstveni sustav. Oko 24 milijuna Jemenaca ili više od 80 posto stanovništva ovisi o pomoći, ističe UN.

Više od tri milijuna ljudi je raseljeno, od kojih je većina u izbjegličkim logorima i oni su posebice izloženi širenju bolesti, poput malarije i kolere.

Saudijska Arabija je jedan od glavnih pružatelja pomoći za Jemen dok je kraljevstvo istovremeno izloženo međunarodnidm kritikama zbog humanitarnih posljedica njegove vojne intervencije.

Vojna koalicija je optužena za brojne civilne žrtve. Koalicija je priznala "pogreške", ali krivi Hutije da koriste civile kao ljudski štit. UN optužuje obje strane za ratne zločine.