sramežljivo otvaranje

Saudijkama dozvoljeno voziti i odlaziti na stadione, a temeljna prava su još uvijek tabu tema

27.02.2018 u 19:14

Bionic
Reading

Nakon što je u ponedjeljak Saudijska Arabija imenovala prvu ženu kao zamjenicu ministra rada i socijalnog razvoja, a nešto ranije dozvolila im je upravljanje vozilima te odlazak na nogometne utakmice, ultrakonzervativna sunitska kraljevina počela je proširivati ulogu žena u poslovnoj i svakodnevnoj sferi

Imenovanje žene zamjenicom ministra rada i socijalnog razvoja treća je odluka u nizu kojom se ukidaju ograničenja za žene, a prema nekim neslužbenim najavama, prestanak zabrana mogao bi se proširiti.

Povijesnu odluku donio je saudijski kralj Salman, a dobri poznavatelji prilika u toj naftom bogatoj kraljevini smatraju kako je imenovanje došlo na preporuku kraljevog sina, princa Mohameda bin Salmana, koji je već treću godinu predsjednik tamošnjeg Vijeća za gospodarska pitanja i razvoj.

Ukidanje zabrana počelo je krajem prošle godine, nakon što je kralj Salman posebnim dekretom dozvolio ženama upravljanje automobilima, kamionima i motociklima.

Primjena odluke trebala bi zaživjeti u lipnju ove godine, a ukidanje zabrane vožnje ženama kraljevskoj obitelji moglo bi uštedjeti milijarde dolara, počevši od industrije automobila do osiguranja. Naime ideja o popuštanju došla je od princa koji smatra kako bi se tim činom uvjerilo investitore da u toj zemlji postoje razvoj, različitost i gospodarski napredak i pored naftnih prihoda.

Ukidanjem zabrana do produktivnosti

Odluka bi također trebala potaknuti žene na zasnivanje radnog odnosa i postizanje produktivnosti. S druge pak strane, stotine tisuća vozača iz južne Azije i s Filipina koji voze žene mogli bi ostati bez posla te neće biti u prilici slati novac svojim obiteljima u domovini. Time bi se ojačala platežna moć Saudijaca, povećala potražnja za gorivom te kupnja automobila, kao i rast dionica osiguravajućih tvrtki.

Osim odluke iza koje stoji pokušaj povećanja profita, Rijad je zasad donio tek još jednu odluku kojom se povećavaju prava žena, a koja se odnosi na odlaske na stadione. Kralj je naime prošlog siječnja donio dekret prema kojem je ženama odsad dozvoljeno odlaziti na stadione i bodriti nogometaše. Odluka je donesena u sklopu obilježavanja osnutka kraljevine koja počiva na nafti, a osim stadiona, za tu su priliku žene mogle slobodno gledati operetu uprizorenu u čast kraljevine.

Dvije godine ranije Saudijkama je dozvoljeno glasati i kandidirati se na lokalnim izborima, kao i biti imenovane u savjetodavnu skupštinu te služiti vojsku, no još su uvijek zakinute za svoja temeljna prava.

  • +4
Saudijke su među najpotlačenijim ženama u svijetu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kako su ženska prava u Saudijskoj Arabiji definirana islamom i plemenskim običajima, patrijarhalno društvo proizašlo iz nomadskih plemena strogo ih odvaja od muškaraca, pa tako sve one, bez obzira na dob, moraju imati muškog skrbnika, obično oca ili supruga.

Ovisno o skrbniku, žene često moraju tražiti od njega dozvolu za brak i razvod, putovanja do 45. godine, obrazovanje, zapošljavanje, otvaranje bankovnog računa te kirurške zahvate, dok je tek 2008. godine ženama službeno dopušteno tražiti posao bez dozvole skrbnika.

Polovična sudska vrijednost žene

Pored toga, nemaju ista prava na sudu pa tako ženin iskaz na sudu vrijedi polovicu muškarčevog, dok istovremeno žena može naslijediti upola manje nasljedstva od muškog nasljednika.

U slučaju razvoda, što je u Saudijskoj Arabiji prava rijetkost, ženama se daje skrbništvo nad djecom samo do sedme godine za sinove i devete godine za kćeri.

Razgovor s muškarcem također je ograničen, a odijevanje radi ljepote najstrože je zabranjeno te su žene, unatoč najavama o ukidanju, još uvijek primorane nositi abaju - dugački crni ogrtač koji seže ispod gležnjeva - a ne smiju obuti sandale u kojima im se vide prsti. Prema nekim istraživanjima, dio Saudijaca ne želi promjene, a čak i mnogi zagovornici reformi odbijaju potpunu slobodu žena, navodeći kako kritičari postojećeg stanja 'ne razumiju jedinstvenost saudijskog društva'.