PROBIJANJE LEDA

Sastanak visokih dužnosnika SAD-a i Kine održat će se 18. ožujka na Aljasci

11.03.2021 u 09:36

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken sastat će se s visokim kineskim dužnosnicima 18. ožujka na Aljasci, rekla je u srijedu Bijela kuća, i to će biti prvi susret na visokoj razini između dvije zemlje pod Bidenovom administracijom.

Sastanak, koji će se održati po Blinkenovom povratku s prvog inozemnog puta u Japan i Južnu Koreju, dolazi u vrijeme američkih diplomatskih napora u svrhu učvršćivanja saveza u Aziji i Europi u suprotstavljanju Kini.

Nacionalni savjetnik za sigurnost Jake Sullivan pridružit će se sastanku u Anchorageu s najvišim dužnosnikom za vanjsku politiku kineske Komunističke partije Yangom Jiechijem i šefom diplomacije Wangom Yijem, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, dodavši da će administracija pristupiti svojim odnosima s Kinom u dogovoru sa svojim partnerima.

"Bilo nam je važno da se prvi sastanak ove administracije s kineskim službenicima održi na američkom tlu, te da se dogodi nakon sastanka i konzultacija s partnerima i suradnicima i u Aziji i u Europi", rekla je Psaki na brifingu za medije.

Rekla je da će sastanak biti "prilika za razgovor o nizu pitanja, uključujući i one oko kojih imamo velika neslaganja".

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je potvrdilo sastanak.

Komentirajući sastanak, glasnogovornik kineskog ministarstva za vanjske poslove Zhao Lijian rekao je da se Kina nada da SAD može odnose vratiti na "zdrav i siguran" put, da može objektivno i racionalno sagledati odnose, odustati od hladnoratovskog mentaliteta i razmišljanja da samo jedna strana može izići kao pobjednik, te poštovati kineski suverenitet, sigurnost i interese.

Zhao je također pozvao SAD da se prestane uplitati u unutarnje poslove Kine.

Administracija Joea Bidena posvećena je procjeni elemenata američke politike prema Kini, dok dvije najveće svjetske ekonomije navigiraju kroz zaleđene odnose koji su potonuli na najniže razine u nekoliko desetljeća tijekom predsjedništva Donalda Trumpa.

Biden i njegov kineski kolega Xi Jinping prošli mjesec su kao čelnici obavili svoj prvi telefonski razgovor te izrazili neslaganje glede većine problema, iako je Xi upozorio da bi sukob bio "katastrofa" za obje nacije.

Sastanka će uslijediti nakon posjeta Blinkena i američkog ministra obrane Lloyda Austina Japanu i Južnoj Koreji sljedeći tjedan, kao i online summita u petak između Bidena i čelnika Japana, Indije i Australije.