SASTANAK U PEKINGU

Sastanak Blinken-Qin: SAD i Kina žele stabilizirati odnose

18.06.2023 u 19:54

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken i kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang izrazili su želju, tijekom sastanka u nedjelju, da stabiliziraju odnos između dviju sila i spriječe da njihovo međusobno rivalstvo preraste u sukob, rekli su dužnosnici State Departmenta

Blinken je tijekom sastanka u Pekingu "vrlo jasno" stavio do znanja da se SAD ne žele razdvojiti od Kine te je postignut dogovor da dvije strane nastave razgovore kako bi postigle napredak na brojnim frontama, rekli su dužnosnici novinarima.

Kineska strana objavila je sa svoje strane da je kineski šef diplomacije rekao američkom državnom tajniku da je Kina predana izgradnji "stabilnog, predvidljivog i konstruktivnog" odnosa sa Sjedinjenim Državama.

Qin je također jasno izrazio zabrinutost Kine za svoje temeljne interese, uključujući pitanje Tajvana, opisujući ga kao "najistaknutiji rizik" u kinesko-američkim odnosima, navodi se u izvješću kineskih državnih medija o susretu.

Američki državni tajnik naglasio je važnost održavanja otvorenih linija komunikacije kako bi se smanjio rizik od pogrešnih procjena, ističe State Department, a njih su se dvojica dogovorila da će se ponovno sastati u Washingtonu.

Po riječima glasnogovornika, prvi američki državni tajnik koji je posjetio Kinu u pet godina održao je "iskrene, sadržajne i konstruktivne razgovore" s ministrom vanjskih poslova Qinom Gangom.

"Tajnik je iznio brojna pitanja koja izazivaju zabrinutost, kao i mogućnosti za pronalaženje suradnje na zajedničkim transnacionalnim pitanjima s NR Kinom gdje su naši interesi usklađeni", kazao je Matthew Miller.

Prije razgovora, američki dužnosnici vidjeli su male šanse za bilo kakav napredak kraj dugog popisa sporova između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, koji sežu od trgovine i američkih nastojanja da zaustave kinesku industriju poluvodiča do statusa samoupravnog Tajvana i ljudskih prava.

Blinken je pozvao Qina da posjeti Washington "kako bi nastavili razgovore, te su se složili zakazati uzvratni posjet u vrijeme koje obojici odgovara", kazao je glasnogovornik State Departmenta.

Blinken, koji je odgodio put u Kinu u veljači nakon što je navodno kineski špijunski balon preletio američki zračni prostor, najviši je dužnosnik američke vlade koji je posjetio otkako je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost u siječnju 2021.

Pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova Hua Chunying objavio je na Twitteru fotografiju rukovanja Qina i Blinkena i napisao: "Nadam se da ovaj sastanak može pomoći da se kinesko-američki odnosi vrate na ono što su se dva predsjednika dogovorila na Baliju."

Biden i Xi održali su dugo očekivane prve razgovore licem u lice na marginama summita Skupine G20, velikih gospodarstava u studenom na indonezijskom otoku Baliju, upuštajući se u otvorene razgovore o Tajvanu i Sjevernoj Koreji, ali također obećavajući učestaliju komunikaciju.

Američki dužnosnici i analitičari očekuju da će Blinkenov posjet otvoriti put za više bilateralnih sastanaka između Washingtona i Pekinga u narednim mjesecima, uključujući moguća putovanja ministrice financija Janet Yellen i ministrice trgovine Gine Raimondo. Također bi mogao postaviti osnove za susrete Xija i Bidena na multilateralnim sastancima na vrhu kasnije tijekom godine.