eu

Šarec od izabranih eurozastupnika traži djelovanje za nacionalne interese, a ne za stranke

10.06.2019 u 13:20

Bionic
Reading

Slovenski premijer Marjan Šarec sastao se u ponedjeljak s izabranim predstavnicima Slovenije u novom Europskom parlamentu, poručivši da bi oni u toj instituciji trebali djelovati usklađeno i u dogovoru s vladom, osobito u svjetlu njenih priprema za predsjedavanje EU-om kroz dvije godine

'Bilo bi mudro da se odmah na početku dogovorimo o načinu suradnje i redovnim susretima tijekom mandata, posebno zbog našeg predsjedavanja Europskom unijom', kazao je Šarec u izjavi nakon susreta.

Dodao je kako je svjestan da zastupnici u Europskom parlamentu države iz kojih dolaze ne zastupaju izravno nego djeluju u okviru političkih grupacija i stranaka na čijim su listama izabrani, no da bi u svojim nastupima ipak trebali voditi računa o nacionalnim interesima, što nije uvijek slučaj.

'Oni nisu tamo da neposredno zastupaju Sloveniju, ali treba surađivati kako ne bi dolazilo do vrlo neusklađenog djelovanja kad se radi o slovenskim nacionalnim interesima, kako se to događalo u prošlosti', kazao je Šarec.

Izrazio je zadovoljstvo prvim takvim susretom vlade s eurozastupnicima, te kazao da će se oni odvijati i na operativnoj razini s pojedinim ministrima, a teme i termini za sastanke određivat će se prema potrebi.

'Važno je da se tako razmijene informacije, kako bismo svi bili što bolje obaviješteni', istaknuo je Šarec.

Na Europskim izborima u Sloveniji najviše pojedinačnih glasova dobila je lista oporbene Slovenske demokratske stranka (SDS), ali su mandati za 8 slovenskih eurozastupnika između ljevice i desnice na kraju raspoređeni pola - pola.

Šarec je u više svojih istupa zadnjih mjeseci desnu oporbu i njene predstavnike u europskim institucijama optuživao da u svojim izjavama i nastupima vode veću brigu o stranačkim partikularnim interesima nego o nacionalnim interesima Slovenije, te zahtijevao da se s tom praksom prekine, kako bi Ljubljana u vanjskoj i europskoj politici, te u diplomaciji, mogla nastupati 'jednim glasom'.