OD ZAVRŠETKA RATA

Sarajevo: pronađeni ostaci oko 70 posto nestalih

13.12.2011 u 19:23

Bionic
Reading

Od završetka rata pronađeni su posmrtni ostaci oko 70 posto osoba koje su nestale tijekom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, objavljeno je u utorak iz Međunarodnog povjerenstva za traženje nestalih osoba (ICMP) koji je izvijestio o rezultatima prošlotjedna susreta povjerenstava za nestale osobe iz Hrvatske, BiH i Srbije, koji su se, uz ostalo, zauzeli za uspostavu regionalnog popisa nestalih kako bi olakšalo njihovo otkrivanje

Kako su priopćili iz toga povjerenstva, pronađeno je oko 28.000 posmrtnih ostataka tijela, a preostale nestale osobe bit će jako teško pronaći jer je sve manje pouzdanih podataka o njihovim lokacijama.

Tijekom zadnjih deset godina ICMP je prikupio podatke od 89.401 člana obitelji o 29.131 nestaloj osobi te je analizirao uzorke 36.364 kosti. Analizom DNA ICMP je pomogao u identificiranju 16.475 osoba koje su nestale tijekom sukoba.

Predstavnici triju vlada i ICMP-a razmatrali su mogućnost uspostave regionalnog popisa nestalih osoba kao i potrebu potpisivanja bilateralnih sporazuma.

Kako su priopćili iz ICMP-a, voditelj hrvatskoga Povjerenstva za zatočene i nestale osobe Ivan Grujić ocijenio je da su regionalni susreti vrlo bitni za obitelji nestalih iz Hrvatske, BiH i Srbije. 'Složili smo se o međusobnoj razmjeni ostataka koji su identificirani u zajedničkom projektu identifikacije provedenu uz potporu ICMP-a', rekao je Grujić.

Njegov kolega iz BiH Marko Jurišić rekao je da su se predstavnici povjerenstava složili s provedbom zajedničkih istraživanja, razmjenom informacija o lokacijama te nadzorom procesa ekshumacija i identifikacije.