akcija u siriji

[FOTO] Biden: Ubijeni vođa ISIS-a digao je u zrak cijeli kat kuće, a sa sobom je poveo nekoliko članova obitelji

03.02.2022 u 14:49

Bionic
Reading

U napadu američkih specijalaca na sjeverozapadu Sirije ubijen je vođa džihadističke skupine Islamska država, objavio je američki predsjednik Joe Biden

'Zahvaljujući vještini i hrabrosti naših oružanih snaga, skinuli smo s bojnog polja Abu Ibrahima al-Hashimija al-Qurayshija', stoji u objavi.

Svi Amerikanci uključeni u operaciju vratili su se sigurno, stoji u izjavi Bidena.

U operaciji je, prema spasiocima, smrtno stradalo i najmanje 13 civila, uključujući žene i djecu.

Nešto kanije u obraćanju javnosti Biden je kazao 'groznog vođa terorista više nema'.

Naveo je da je tražio od Ministarstva obrane da poduzme sve mjere da izbjegnu civilne žrtve.

'Namjerno smo poslali specijalce i nismo koristili udar dronom kako bi izbjegli civilne žrtve. No, terorist je odlučio dići cijeli treći kat kuće u zrak, uzevši sa sobom više članova vlastite obitelji, baš kao što je napravio i njegov prethodnik", rekao je Biden.

Quraishi je naslijedio Abu Bakra al-Bagdadija koji je vodio IS u vrijeme kada je osvojio goleme dijelove Sirije i Iraka.

Bagdadi je ubijen u listopadu 2019. također u operaciji američkih snaga na sjeveru Sirije, pošto su borci IS-a poraženi na bojnome polju.

Quraishi je bio vrlo tajnovit otkada je naslijedio Bagdadija koji je skupinu vodio na vrhuncu samoproglašenog kalifata na golemim predjelima Sirije i Iraka pod kojim su bili milijuni ljudi.

Nakon poraza na bojnome polju prije gotovo tri godine, IS je izvodio gerilske napade u Iraku i Siriji.

Visoki dužnosnik američke administracije rekao je da je Quraishi ubijen u akciji specijalaca.

"Na početku operacije meta je aktivirala bombu koja je ubila njega i članove njegove obitelji, uključujući žene i djecu", izjavio je dužnosnik.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby ranije je akciju opisao kao uspješnu protuterorističku misiju i dodao da među Amerikancima nije bilo žrtava.

Sirijski spasioci su objavili da je najmanje 13 ljudi, uključujući žene i djecu poginulo u pucnjavi i eksplozijama nakon upada američkih specijalaca u kuću u području Atmeh blizu granice s Turskom.

Postupci američke vojske za izbjegavanje civilnih žrtva pod oštrim su povećalom nakon napada dronom na važnu metu u Afganistanu kojim se Pentagon isprva hvalio kao velikim uspjehom.

Brojne džihadističke skupine povezane s Al Kaidom djeluju na sjeverozapadu Sirije, posljednjem velikom uporištu pobunjenika protiv predsjednika Bašar al-Assada u deset godina dugom građanskom ratu. Ondje se skrivaju i čelnici IS-a.

BBC je objavio je detalje akcije u kojoj je ubijen vođa ISIS-a. U području u kojem se krio, u sjevernoj sirijskoj provinciji Idlib, oko ponoći je sletjelo nekoliko američkih helikoptera. Radi se o dijelu provincije koja je u blizini granice Turske i Sirije.

Pucnjava i eksplozije odjekivali su područjem gotovo dva sata, a potom su helikopteri odletjeli. Radilo se o najvećoj operaciji američkih specijalaca od napada u kojem je ubijen Abu Bakr al-Bagdadi 2019. godine.

  • +15
Ubijen vođa Islamske države Izvor: EPA / Autor: YAHYA NEMAH