SDP NUDI ANTIRECESIJSKE MJERE

'Sanader zabija glavu u pijesak'

24.01.2009 u 12:57

Bionic
Reading

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović pozvao je danas premijera Ivu Sanadera da javnost suoči s činjenicom da je Hrvatska u recesiji i predloži rješenja za izlazak iz krize, optuživši Vladu da umjesto rješenja "zabija glavu u pijesak"

ZAGREB - "Nije odgovorna ona politika koja 'zabija glavu u pijesak' i na jasna pitanja na koja svi europski državnici nude rješenja kaže 'lako ćemo' ", izjavio je Milanović na početku sjednice SDP-ovog Glavnog odbora.

Milanović smatra kako je odgovornost Vlade da prizna problem, jer, istaknuo je, "samo ako bi Vlada to učinila okupila bi srž pameti, inteligencije i struke potrebne za rješavanje problema".

Dodao je da Hrvatska može izaći iz recesije samo uz čvrsto državno vodstvo i kvalitetne programe te najavio da će SDP na predstojećoj sjednici Hrvatskog sabora, koja počinje idući tjedan, predložiti paket antirecesijskih mjera zbog izbjegavanja bankarske, financijske i dužničke krize te za pomoć poduzetnicima.

"Politika ne može biti spin i pribjegavanje medijskim trikovima", poručio je, dodavši da se Vlada i premijer s krizom ne mogu nositi samo time što osnivaju Ekonomsko vijeće i upravljaju s dva ministarstva.

"Kada bi se tako vodila država onda bi bilo dovoljno samo angažirati dva strana konzultanta" , rekao je Milanović.

SDP-ovcima je poručio kako im ne može obećati da će stranka na lokalnim izborima trijumfirati i pomesti sve protivnike, ali da obećaje da će se SDP boriti časno i da neće biti poražen "jer uvijek ide na pobjedu".

Istaknuo je kako SDP nema pravo na grešku, da se vjerodostojnost njegovih ljudi ne smije dovesti u pitanje, te da pred lokalne izbore, koji su, smatra, izuzetno važni za smjer promjena i napredak Hrvatske, SDP biračima mora dokazati da na izbore izlazi sa svojim najboljim ljudima i programima.

Glavni odbor SDP-a podupro je danas rad i aktivnosti stranačkog saborskog Kluba, a parlamentarnu većinu prozvao je da Sabor tretira tek kao zaštitnika Vlade i vladajućih, ne kao mjesto demokratskog sučeljavanja.

"Ocijenjujemo da zahvaljujući vladajućoj većini Hrvatski sabor nije postao mjesto demokratskog sučeljavanja programa, ideja i rasprava, nego se Sabor još uvijek ponaša kao zaštitnik Vlade i vladajućih", izjavio je predsjednik Glavnog odbora Josip Leko nakon održane sjednice.

Prihvaćeno je analitičko izvješće o radu Kluba u proteklih godinu dana, odnosno od ustroja aktualnog saziva Sabora - u tom je razdoblju SDP podnio ukupno 13 zakonskih prijedloga, tri interpelacije, zahtjev za iskazivanje nepovjerenja premijeru te zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva. SDP je podnio 708 amandmana na Vladine zakonske i druge prijedloge, što, stoji izvješću, čini 75 posto svih podnesenih amandmana u Saboru, a 94 posto SDP-ovih amandmana saborska je većina odbila ili su povučeni iz procedure.

Leko je prozvao parlamentarnu većinu da je manipuliranjem saborskim poslovnikom i dnevnim redom oporbene prijedloge odgađala ili raspravu zakazivala u kasnim terminima, što je, tvrdi, dokaz da je Sabor isključen kao mjesto demokratskog političkog natjecanja.

Najavio je da će SDP krajem ožujka održati tematsko-izvještajnu konvenciju i na njoj progovoriti o socijaldemokratskim rješenjima za poboljšanje stanja u lokalnim sredinama, o njihovoj sigurnosti te o regionalnom razvoju i u tom smislu ponuditi svoja rješenja za izlazak iz krize.

"Vladanje i politička koncepcija HDZ-a su potrošeni i na tom se planu ne može izaći iz krize", poručio je Leko.

Glavni odbor usvojio je financijski plan SDP-a za ovu godinu te potvrdio osnivanje stranačkih organizacija u Borovu, Muću, Otoku, Sokolovcu i Novigradu Podravskom.