ZATOPLJAVANJE ODNOSA

Sanader u Beogradu 20. ožujka

11.03.2009 u 10:39

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Ivo Sanader predvodit će gospodarsko-političku delegaciju koja će 20. ožujka posjetiti Beograd

To će biti prvi posjet hrvatskog premijera Srbiji u posljednje dvije godine. Dogovor je postignut na sastanku hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera s predsjednikom vanjskopolitičkog odbora Skupštine Srbije Dragoljubom Mićunovićem.

Za 10 dana u Beogradu Sanader će sa srpskim dužnosnicima razgovarati o svim otvorenim pitanjima dviju zemalja, a prije svega o ekonomskoj suradnji.

'Naravno, otvorili smo sva pitanja koja su na stolu trenutačno – i pitanja tužbi u Haagu, i pitanja izbjeglica, i naravno, pitanje granica itd. Stvar je dviju vlada da surađuju i nađu rješenja za to', rekao je Mićunović.

On je naveo i da Stjepan Mesić želi posjetiti Beograd prije nego što mu istekne predsjednički mandat. Najavljeno je također i da će predsjednik Srbije Boris Tadić u svibnju posjetiti Hrvatsku. Mićunović očekuje da će u svim ovim susretima jedna od glavnih tema biti tužba pred Međunarodnim sudom pravde.

Mićunović je izjavio u utorak u Zagrebu da je u posjet Hrvatskoj došao 'probiti led' u odnosima dviju zemalja, opterećenima brojnim otvorenim pitanjima koja se 'ne smiju gurati pod tepih'.

'Došao sam probiti led i u tome sam uspio', rekao je Mićunović.

On je prvi visoki srbijanski dužnosnik koji je došao u Hrvatsku nakon zahlađenja bilateralnih odnosa uzrokovanih hrvatskim priznanjem neovisnosti Kosova.
Mićunović se u utorak sastao s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem s kojima se suglasio oko toga da je dvjema državama potreban dijalog i suradnja.

Premijer Sanader rekao je kako će i njegov skorašnji posjet Beogradu biti dobar temelj za uspostavu boljih gospodarskih i političkih odnosa dviju zemalja.

Mićunović je također istaknuo kako su odnosi Zagreba i Beograda uvijek bili ključ stabilnosti u ovom dijelu Europe te je dodao kako je u srbijanskom parlamentu utemeljena skupina hrvatsko-srbijanskog prijateljstva, cilj koje poticati i otvarati nove komunikacijske kanale između dviju država.

Premijer Sanader i Mićunović složili su se kako je, unatoč svjetskoj gospodarskoj krizi, moguće znatno unaprijediti hrvatsko-srbijansku gospodarsku suradnju, osobito u energetici, jer obje zemlje trebaju uspostavljati nove dobavne pravce plina, nafte i struje.