SUCI NAPALI BIVŠEG PREMIJERA

'Sanader optužuje bez dokaza'

06.11.2010 u 11:22

Bionic
Reading

U povodu jučerašnjih izjava bivšeg premijera, a sada saborskog zastupnika Ive Sanadera, Udruga hrvatskih sudaca priopćila je danas kako 'ovo nije prvi put da Sanader rad sudova i sudaca na konkretnim predmetima dovodi u vezu s političkim posljedicama pojedinih sudskih odluka prebacujući sudbenoj vlasti političko svrstavanje i odlučivanje po političkom dikatatu'

'Optuživati bez dokaza i bez imalo srama kolegu Ivana Turudića da je predsjedajući sudskim vijećem i sudjelujući u donošenju odluke to činio po diktatu politike predstavlja do sada jedan od najgrubljih napada na ustavni položaj suca i sudbene vlasti", navodi u priopćenju Udruga hrvatskih sudaca.

'Zbog zaštite digniteta sudbene vlasti i zbog zaštite interesa građana koji se pojavljuju pred sudovima, ovakva optužba zahtjeva reakciju svih triju grana vlasti te izražavamo nadu da ona neće izostati', ističe Udruga.

Sanader je jučer zatražio od Sabora osnivanje istražnog povjerenstva koje bi istražilo navode Damira Polančeca da mu je potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks nudio blažu kaznu ako u svom iskazu bude teretio Sanadera, kao i ulogu premijerke Jadranke Kosor u tom slučaju.

'Najbolji primjer za to je slučaj Polančeca, kojega su ucjenjivali i nudili mu slobodu ako mene lažno tereti, a u tome je očigledno ulogu trebao imati i predsjednik uskočkog suda Turudić', rekao je Sanader.

Dodao je da zato očekuje da Sabor pokrene istražno povjerenstvo o ulozi Kosor i Šeksa u "slučaju nagovaranja Polančeca na lažno svjedočenje i njihova obećanja da će mu, uz pomoć Turudića, smanjiti kaznu".