ZASTOJ NA PUTU U EU

Sanader opet pozvao Slovence na prekid blokade

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.03.2009 20:37
  • Objavljeno 31.03.2009 u 19:44
Ivo Sanader i Borut Pahor

Ivo Sanader i Borut Pahor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic

Hrvatski premijer Ivo Sanader na predavanju koje je u utorak održao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na temu 'Euroatlantske integracije i sigurnost jugoistočne Europe' pozvao je Sloveniju da deblokira hrvatske pregovore s EU-om, upozorivši da bi zastoj Hrvatske u pregovorima mogao obeshrabriti susjedne zemlje, BiH, Srbiju i Crnu Goru

'Hrvatska neće pristati da uđe u EU ni pod kakvim drugim uvjetima no što je to učinila Slovenija, kojoj Hrvatska nije priječila ulazak u EU, iako ni tada nije bio riješen međugranični problem', rekao je Sanader.

Kako je rekao hrvatski premijer, sadašnji primjer slovensko-hrvatskoga graničnoga prijepora, u kojemu Slovenija ugrožava načelo solidarnosti, važan je za zemlje u regiji. 'BiH, Srbija i Crna Gora gledaju u Hrvatsku. Zapne li ulazak Hrvatske u EU, može sve zapeti, pa je stoga važno da Slovenija deblokira pregovore Hrvatske s EU-om, nakon što Hrvatska uskoro postane članicom NATO-a', kazao je Sanader.

'Problem blokade pregovora Hrvatske s EU-om koji čini Slovenija postaje europski problem jer se izdaju europska načela solidarnosti', kazao je Sanader. Dodao je da je put Hrvatske u NATO i EU uspjeh ne samo za Hrvatsku nego i za BiH i zemlje u regiji, jer NATO i EU jamče suradnju umjesto sukoba.

Sanader je naglasio da će Hrvatska ustrajati da se granični prijepor sa Slovenijom riješi pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu koji je, kako je podsjetio, dosad riješio pedesetak sličnih sporova diljem svijeta, a nedavno i rumunjsko-ukrajinski nesporazum.

'Neka Međunarodni sud pravde donese pravorijek koji će biti pravno obvezujući i neće se nakon toga moći organizirati nikakav referendum', rekao je Sanader, istaknuvši manjkavosti posredništva ili arbitraže između Hrvatske i Slovenije jer bi, kako je rekao, nezadovoljna strana nakon toga mogla raspisati referendum, što znači da se posredništvom ili arbitražom ništa ne bi riješilo.

'Deblokira li Slovenija pregovore, Hrvatska je spremna pregovore s EU-om završiti do kraja ove godine jer je obavila sve pripreme za to', naglasio je Sanader.

'Euroatlantske integracije jedina su varijanta za prosperitet zemalja u regiji jer bi, u protivnom, alternativa bili ponovni ratovi', kazao je, odbacivši mogućnost da Hrvatska uđe u EU u paketu sa zemljama u regiji. 'Hrvatska će ući sama u EU, a i BiH će ući sama u EU', ustvrdio je Sanader. Dodao je da se ne treba opterećivati pojmom zapadnog Balkana. Tijekom dana Slovenija je odgovorila na posljednji pokušaj povjerenika EU-a za proširenje Ollija Rehna da se blokada hrvatskih pristupnih pregovora zbog spora oko granice s Ljubljanom privede kraju, iako sadržaj još uvijek nije poznat. Hrvatska će na Rehnov prijedlog svog odgovor poslati sutra.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi