REAKCIJA ANDRIJE HEBRANGA

'Sanader je taj koji kopa jamu'

12.10.2010 u 16:46

Bionic
Reading

Andrija Hebrang komentirao je izjavu Ive Sanadera 'Tko pod drugim jamu kopa, sam u nju upada' pred Istražnim povjerenstvom riječima da je upravo Sanader taj koji kopa jamu pod HDZ-om, te u nju i sam upada

On je presicu sazvao neposredno nakon Sanaderova svjedočenja pred Povjerenstvom kako bi odgovorio na napade kojima je HDZ izložen.

Hebrang smatra da je Sanader posvjedočio ono što su tvrdili HDZ-ovi članovi Povjerenstva - da je drugi ugovor o prodaji Ine nastao u okvirima prvog iz 2003. godine koji je dogovorila Račanova vlada.

'Iz tog okvira se nije moglo. Kao posljedicu prvog ugovora danas imamo nesrazmjer između upravljačkih i vlasničkih prava u Ini', kaže Hebrang.
On također smatra da se iz današnjeg svjedočenja jasno vidjelo da Predsjedništvo HDZ-a, kada je raspravljalo o drugom ugovoru, nije taj ugovor imalo pred sobom.
'Sanader je to htio malo izdriblati, pa je govorio da su raspolagali svim činjenicama. Na pitanje jesu li imali pred sobom ugovor nije mogao odgovoriti', rekao je Hebrang.

Treće što je želio istaknuti Hebrang bilo je da članovi Vlade 29. siječnja 2008. godine raspravljali o tom ugovoru i tek su na dan sjednice dobili njegove anekse. 'Nisu raspolagali svim podacima, pa, prema tome, nisu ni mogli svi sve znati', objasnio je predsjednik kluba zastupnika HDZ-a.

Hebrang je porekao da je premijerka Kosor bila član Povjerenstva za privatizaciju Ine koje je trebalo izraditi drugi ugovor. Novinari su ga podsjetili da ona nije bila ni član Povjerenstva, nego da je bila njegov izaslanik. Hebrang je odgovorio da ne zna je li Sanader slao nju na te sastanke, ali ona na njih nije došla. 'Kosor nikada nije bila na sjednici Povjerenstva i o tome svjedoče svi članovi', rekao je Hebrang.

On je naglasio da Sanader nije naštetio ni Vladi ni HDZ-u jer je 'izrijekom potvrdio da ni Vlada ni Povjerenstvo nisu imali ugovor na stolu'. Na novinarsko pitanje zašto su glasali za ugovor s kojim nisu bili upoznati Hebrang odgovara: 'Zato što smo vjerovali resornim ministrima o stvarima koje se predlažu jer je nemoguće sve to proučiti, zato se vjeruje', rekao je on. Na novinarsko inzistiranje da su vjerovali Sanaderu i Polančecu, a oni su ih tako obmanuli, Hebrang je samo dometnuo: 'To je naš problem.'