BIVŠI PRIJATELJI

Sanader će ostati bez odlikovanja Tirolskog orla

27.11.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Dopredsjednica zemaljskog parlamenta Tirola Gabi Schiessling zatražila je da se bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, nakon nepravomoćne presude u Hrvatskoj, oduzme odličje koje su mu dodijelile tirolske vlasti, javlja austrijska novinska agencija APA

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, nakon nepravomoćne presude suda u Zagrebu, ne zaslužuje odličje 'Tirolskog orla', napisala je Schiessling u priopćenju, podsjećajući da je nedavno usvojena izmjena zakona o dodjeli odličja koja predviđa takve slučajeve.

Sanader je visoko odličje Tirola dobio 2004. godine.

Odzimanjem 'ovog visokog odličja' treba se osigurati dugoročno značenje tog priznanja, smatra Schiessling te dodaje da u suprotnome odličja gube na vjerodostojnosti.

Prema izmjeni zakona o dodjeli odličja ona mogu biti naknadno povučena ako se u bilo kojem trenutku otkrije da postoje razlozi koji su u suprotnosti s dodijeljenim odličjem.

I tirolska stranka Zelenih već je početkom studenoga, prije nepravomoćne presude Sanaderu, tražila da se povuče odluka tirolskih vlasti o odlikovanju bivšeg hrvatskog premijera.