SUĐENJE ZA FIMI MEDIJU

Sanader: Ne mogu iznijeti obranu, umoran sam, imao sam dvije operacije

03.07.2018 u 13:10

Bionic
Reading

Obrana optuženih na ponovljenom suđenju u slučaju Fimi media u utorak je zatražila izdvajanje nalaza financijskog vještaka Zrinka Ručevića za kojega tvrde da nema stručnih kvalifikacija biti vještakom, a sud je njihov prijedlog odbio kao odugovlačeći

"Smatramo da se radi o nezakonitom dokazu. Nesporno je da Ručević nema potrebna znanja i vještine", kazala je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković. Sud je, međutim, zauzeo stav da prijedlozi obrane nisu utemeljeni ističući da im je cilj odugovlačenje postupka.

Riječ je o vještaku koji je osim u Sanaderovim slučajevima vještačio u mnogim poznatim suđenjina uključujući i postupke Zdravku Mamiću i Nadanu Vidoševiću.

'Vještak nema propisano iskustvo'

Tvrdnje o Ručevićevoj nekvalificiranosti prvi je iznio HDZ-ov odvjetnik Davorin Budin koji je kazao da iz dokumentacije kojom raspolažu proizlazi da je taj financijski vještak diplomirao na Prirodoslovno matematičkom fakultet, a tek 2012. stekao zvanje s područja računovodstva i financija na Ekonomskom fakultetu. Zakon, međutim, predviđa da se za stalnog vještaka može imenovati jedino osoba koja je nakon studija radila u struci najmanje osam godina pa Ručević nije imao propisano radno iskustvo za imenovanje stalnim sudskim vještakom, kazao je Budin.

Prema dokumentaciji kojom raspolaže obrana rješenje predsjednika zagrebačkog Županijskog suda kojim je Ručević postavljen za vještaka poništio je i ministar pravosuđa, no predsjednik suda Ivan Turudić je primjenu rješenja odgodio u Ručevićevu korist.

  • +74
Ivo Sanader Izvor: Cropix / Autor: Cropix

"Od tog trenutka on nije smio ni pristupiti sudu, a ovdje je vještačio tijekom postupka i radio dopunu nalaza i mišljenja", kazao je odvjetnik Krešimir Vilajtović.

Uskok se usprotivio zahtjevu obrane, ističući da Ručevićev status vještaka nije sporan.

Sanader od prvog postupka nezadovoljan Ručevićevim procjenama

Optuženi bivši premijer još se od prvog suđenja u ovom slučaju žestoko protivio Ručevićevim vještačenjima prozivajući ga da u procjeni razlike između prihoda i imovine njegove obitelj nije uzeo u obzir svjedočenja koja su mu išla u prilog, ali i da je na njegovu štetu procijenio umjetničku zbirku, ne uzimajući u obzir da neke umjetnine nisu kupljene nego dobivene na poklon.

Uskok tvrdi da razlika između prihoda i imovine obitelji Sanader iznosi oko 24 milijuna kuna, što su Sanader, ali i njegova supruga na sudu pobijali tvrdnjama da su sav novac kojim su kupili brojne nekretnine zaradili još u Austriji prije osamostaljenja Hrvatske te da su i kasnije, uz dobra primanja, dobivali honorare, dnevnice i druge naknade.

Sanader i njegova supruga na sudu su pojašnjavali da su dio novca naslijedili, ali i da su dobar dio umjetničke zbirke, koju su vještaci navodno precijenili, dobili na poklon.

Osporavanje Ručevićeva vještačenja uslijedilo je pred kraj postupka kada se očekivalo iznošenje obrane bivšeg premijera Sanadera.

Bivši premijer Ivo Sanader u srijedu bi trebao iznijeti svoju obranu u slučaju Fimi media, nakon što je zagrebački Županijski sud u utorak odbio zahtjeve za izuzećem nalaza financijskog vještaka i ispitivanjem još dvojice svjedoka.

Iako su još sredinom lipnja odustali od ispitivanja novih svjedoka i najavili pripremanje obrane odvjetnici optuženih u utorak su najprije neuspješno tražili izuzećem nalaza financijskog vještaka Zrinka Ručevićeva, a potom i ispitivanje još dvojice svjedoka – Igora Zidića i Franka Bilavera.

Potezi odvjetnika koje je sud nazvao odugovlačenjem postupka potrajali su do iza podneva pa kada je Sanader pozvan na iznošenje obrane zamolio je da to učini sutra. Podsjetio je da je u posljednje vrijeme imao dvije operacije te da ne može pratiti raspravu dulje od dva i pol sata.

Očekuje se da će Sanader u svojoj obrani ponovno odbaciti optužbe da je u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici sudjelovao u izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Uz bivšeg premijera na optuženičkoj klupi u ovom slučaju je i HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, vlasnica marketinške agencije Fimi medije Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki te punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije koja je postala sinonim za političku korupciju.