BRITANSKI TURIST IZ TUNISA

'Sakrio sam se pod stol i poljubio ženu misleći da je to kraj'

27.06.2015 u 18:14

Bionic
Reading

Nema dokaza da su tri teroristička napada koja su jučer potresla svijet bila koordinirana. No iza sva tri, sumnja se, stoji potpis Islamske države.Islamska država preuzela je odgovornost za napad u Tunisu u kojem je poginulo 39 osoba. Napadač za kojeg se i dalje vjeruje da je djelovao sam, masakr je počinio strojnicom skrivenom u suncobranu, nakon čega ga je ubila policija.

Među poginulima je najmanje pet britanskih državljana, a taj bi broj mogao i rasti, rekao je britanski premijer David Cameron. 'To su bili nedužni turisti koji su se opuštali i uživali s prijateljima i obiteljima. Kao i žrtve u Francuskoj i Kuvajtu, oni nisu bili prijetnja nikome. Teroristi su ih ubili jer se teroristi suprotstavljaju ljudima i zemljama koje se zalažu za mir, toleranciju i demokraciju, gdje god da jesu u svijetu', rekao je Cameron.

Cameron je terorističke napade u Francuskoj, Kuvajtu i Tunisu nazvao divljačkima i upozorio da će islamistički ekstremisti biti poraženi: "Ovi teroristi neće uspjeti. Koliko god se trudili stvoriti podjele diljem svijeta, samo će nas ujediniti još jače u odlučnosti da porazimo islamističke ekstremiste i sve za što se zalažu. Surađivat ćemo s partnerima u svijetu. Trebat će vremena i odlučnosti, ali u modernom svijetu nema mjesta za ovakve islamističke ekstremiste i mi ćemo ih poraziti', rekao je David Cameron.

Britanski turisti danas su se počeli vraćati kućama. 'Samo želim otići kući. Svi smo potreseni i strah nas je. Nikad nisam iskusio takvo što. Sakrio sam se pod stol i poljubio ženu misleći da je to kraj. Vidio sam mrtve ljude po podu, nikad nisam mislio da ću to vidjeti. Grozno iskustvo', rekao je jedan britanski turist opisujući nemilo iskustvo.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogherini poručila je da napadi u Europi i u arapskom svijetu zapravo dovode do suprotnog efekta od onoga što teroristi žele: Odgovor će biti više zajedništva. Vrlo je jasno da trebamo savez civilizacija. Nema razloga da vjera bude korištena kako bi nas razdvojila. Ujedinjeni smo. Islam također pripada Europi, a naše europske vrijednosti također pripadaju arapskom svijetu', rekla je Federica Mogherini.

Tunisu se trenutno nalazi 77 Hrvata. Nitko od njih nije stradao u napadu. U toj su zemlji danas proglašene nove antiterorističke mjere, najavio je premijer Tunisa Habib Essid:

'Ovaj tjedan ćemo zatvoriti 80 džamija koje nisu pod kontrolom države. U Tunisu niti jedna džamija ne smije djelovati u nezakonitim razmjerima', rekao je premijer Tunisa.

Podsjetimo, u napadu bombaša samoubojice na džamiju u Kuvajtu poginulo je 27 osoba, zbog čega je Kuvajt danas proglasio dan žalosti. Policija je pronašla automobil, ali ne i napadača. Odgovornost za taj napad preuzela je Islamska država, a u Francuskoj je napadač na tvornicu odrubio glavu svojem šefu te istaknuo zastavu ISIL-a.

Francuske vlasti ispituju 35-godišnjaka koji je uhićen pod sumnjom da stoji iza tog napada. Premijer Manuel Vals upozorio je danas da se Francuska suočava sa mogućnošću novih terorističkih napada. 'Pitanje nije hoće li biti još jednog napada, već kada', rekao je. Stupanj pripravnosti podignut je i u drugim europskim zemljama.