JOVANOVIĆ UVJEREN

'Sadržaj zdravstvenog odgoja neće se mijenjati'

27.05.2013 u 16:16

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas u Splitu kako je uvjeren da se sadržaj Kurikuluma zdravstvenog odgoja neće promijeniti ni nakon javne rasprave koja će uslijediti zbog nedavne odluke Ustavnog suda o njegovu ukidanju jer se u njegovu donošenju nije poštovala procedura.

'Nakon javne rasprave i međunarodne recenzije uvjeren sam da se sadržajno u Kurikulumu zdravstvenog odgoja ništa neće promijeniti jer ni sada u sadržaju ništa nije sporno’, rekao je ministar Jovanović.

Istaknuo je kako očekuje da će učenike na početku sljedeće školske godine dočekati Kurikulum zdravstvenog odgoja ‘na način kako smo to i predložili’.

Na pitanje misli li i dalje da je odluka Ustavnog suda politička, ministar Jovanović je kratko odgovorio: ‘Govorim o sadržaju zdravstvenog odgoja i mislim da je to u ovom trenutku bitno’.

Osvrćući se na ovogodišnju državnu maturu, ministar Jovanović je kazao kako očekuje da će ona proteći bez teškoća, a maturantima je poručio da ne budu previše nervozni dodavši kako od njih očekuje dobre rezultate na testovima.

Ministar je rekao kako ove godine ne očekuje probleme kakvi su se prošle godine pojavili na ispitu iz hrvatskog jezika.

‘Kroz brojne razgovore koje smo obavili prošle godine u vrijeme održavanja mature, a nakon toga i kroz analize koje smo proveli, ukazali smo na potrebu da se testovi moraju još bolje pripremiti’, rekao je Jovanović. Dodao je da testove priprema neovisno tijelo Ministarstva, ali Ministarstvo ‘nema nikakvog utjecaja, osim da apelira da testovi budu kvalitetni, realni i da se na temelju njih vidi znanje učenika’.

‘S obzirom na to da su ove godine pripreme obavljene upravo u tom smjeru, uvjeren sam da će sve proteći u najboljem redu’, rekao je Jovanović.

Ministar Jovanović danas je na Medicinskom fakultetu u Splitu sudjelovao u predstavljanju Priručnika o virtualnim pokusima iz farmakologije, koje je on jedan od autora.
Naglasio je kako je ovo prvi takav priručnik u Hrvatskoj i dodao kako je to poruka da Hrvatska ima znanja, inovacije i poduzetništvo te da spremno ulazi u Europsku uniju i europski znanstveni i istraživački prostor.

Ovaj je priručnik, istaknuo je, ‘još jedna hvale vrijedna inicijativa iz Splita’ zahvaljujući profesoru Darku Modunu koji je okupio relevantan tim stručnjaka iz cijele Hrvatske i pripremio ga.

‘Ovaj će priručnik omogućiti svima da upoznaju osnove farmakologije, odnosno kako lijek djeluje i koje su osnove farmakodinamike i farmakokinetike te da ne temelju toga puno bolje shvate sve što je bitno za djelovanje lijeka u našem organizmu’, kazao je ministar Jovanović. Objasnio je kako je ovaj priručnik specifičan po tomu što su pokusi ‘virtualni, dakle nisu obavljani na životinjama’.

Priručnik je, dodao je, besplatan i dostupan na internetu.