ŠIRENJE NASELJA

SAD zbog Židova ostao usamljen u Vijeću sigurnosti

20.12.2012 u 09:54

Bionic
Reading

Sve članice Vijeća sigurnosti osim Sjedinjenih Država u srijedu su objavile izjave u kojima se protive izraelskim planovima o širenju židovskih naselja oko Jeruzalema, nakon što je Washington u više navrata blokirao pokušaje poduzimanja snažnijih akcija

Indijski veleposlanik pri UN-u Hardeep Singh Puri rekao je da su četiri odvojene izjave - jedna koju potpisuje osam zemalja koje dolaze iz nesvrstanih, potom četiriju članice EU-a, te Kine i Rusije - Plan B nakon što je postalo izvjesno da će SAD staviti veto na pravno obvezujuću rezoluciju.

'Konzultacije o rezoluciji održane su među članicama Vijeća i učinjen je pokušaj da se vidi hoće li se 15. članica prilagoditi', rekao je Puri, misleći pritom na SAD. 'Međutim, kada smo zaključili da se to neće dogoditi, prešli smo na Plan B - da članice Vijeća izađu individualno ili po skupinama sa svojim izjavama'.

Vijeće sigurnosti vratilo se razgovorima o donošenju rezolucije kojom bi se osudila izgradnja naselja, nakon što je Izrael prošlog mjeseca kazao da će izgraditi 3.000 kuća na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu, što su područja koje Palestinci zajedno s Gazom žele za svoju buduću državu. Međutim, ubrzo je postalo jasno da SAD ne želi poduprijeti rezoluciju, kazali su diplomati, pa su ostale članice, u četiri odvojene skupine, osudile taj izraelski potez.