odgovor na invaziju

SAD uvodi nove sankcije Moskvi i Minsku: Zaustavit ćemo najvažnije izvore bogatstva Ruske Federacije

02.03.2022 u 21:38

Bionic
Reading

Sjedinjene Države uvode dodatne sankcije Rusiji, koje su uperene i na susjednu Bjelorusiju, kako bi odgovorile na invaziju Putinovog režima na Ukrajinu, poručila je u srijedu Bijela kuća

'SAD će poduzeti potrebne mjere kako bi oslabile rusku vojnu moć i njezin obrambeni sektor u narednim godinama. Osim toga, ruskim avioprijevoznicima bit će onemogućen let iznad američkog zračnog prostora, te će se zaustaviti najvažniji izvori bogatstva Ruske Federacije. Nove će sankcije obuhvatiti i Bjelorusiju, s obzirom da je Washington smatra odgovornom za omogućavanje invazije na Ukrajinu'', objavila je Bijela kuća.

Ministarstvo trgovine nametnulo je Bjelorusiji strogu kontrolu izvoza u Rusiju, koja je stupila na snagu 24. veljače, kao ''odgovor na pružanje podrške Rusiji u njezinom napadu na Ukrajinu''.

Spomenute kontrole trebale bi spriječiti izvoz tehnoloških proizvoda i softvera u obrambenom, zrakoplovnom i pomorskom sektoru iz Bjelorusije u Rusiju.

SAD kontinuirano povećava sankcije Moskvi nakon što je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu prošlog četvrtka. Bjelorusija je dozvolila ruskim vojnicima da koriste njezin teritorij kao početnu točku napada.

  • +12
Posljedice ruskog raketnog napada na ukrajinski grad Čugujev Izvor: Profimedia/AFP / Autor: Aris Messinis

Ruska invazija nije još uspjela svrgnuti ukrajinsku vladu, ali je natjerala više od 870.000 ljudi na bijeg u susjedne zemlje te je uzdrmala globalnu ekonomiju zbog toga što su vlade i kompanije diljem svijeta odlučile izolirati Moskvu.