SAVEZNI REGISTAR

SAD službeno označile iransku Revolucionarnu gardu kao terorističku organizaciju

15.04.2019 u 17:19

Bionic
Reading

Sjedinjene Države službeno su označile iransku elitnu Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC), kao stranu terorističku organizaciju, prema obavijesti koju je objavio američki Savezni registar u ponedjeljak

Američki predsjednik Donald Trump rekao je prošlog tjedna kako će napraviti taj simboličan ali potez bez presedana, kojeg je Iran odmah osudio i izazvao zabrinutost oko mogućeg ponavljanja napada na američke snage.

Islamska revolucionarna garda je elitna vojna organizacija iranskih oružanih snaga, koja postoji paralelno uz iransku regularnu vojsku. Ona je zadužena za iranski balistički i nuklearni program. Također je povezana s iranskim bankovnim i logističkim industrijama.

Američki zakon već kažnjava američke građane koji posluju s IRGC-om sa do 20 godina zatvora, što se temelji na ranijem stavljanju te skupine na posebnu američku listu globalnih terorista.

Prethodno je iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei rekao da su Sjedinjene Države učinile "podmukli potez" svrstavši IRGC na popis stranih terorističkih organizacije.

Odgovor Teherana nije se dugo čekao te je Iran nedugo zatim proglasio i američku vojsku terorističkom organizacijom.