za nastavak napredovanja

SAD šalje Kijevu vojnu pomoć od 200 milljuna dolara, a Oslo sustave protiv dronova

14.08.2023 u 18:13

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države priopćile su u ponedjeljak da će poslati Ukrajini novu sigurnosnu pomoć u vrijednosti od 200 milijuna dolara, a novu vojnu pomoć u vidu sustava protiv bespilotnih letjelica objavila je i Norveška

Pomoć uključuje streljivo protuzračne obrane, topničke projektile, protuoklopna sredstva i dodatnu opremu za čišćenje mina, poručio je priopćenjem američki državni tajnik Antony Blinken.

Ukrajina treba oružje koje se može isporučiti iz američkih zaliha u roku od nekoliko dana ili tjedana kako bi mogla nastaviti napredovanja, ocjenjuje Reuters.

Računovodstvena pogreška ide u korist Kijeva jer se može poslati više opreme.

Posljednja je to u nizu pošiljki američke vojne pomoći u sklopu prethodno odobrenih 25,5 milijardi koje se mogu koristiti za isporuku oružja iz američkih zaliha u slučaju nužde, rekli su američki dužnosnici.

Washington trenutačno radi na omogućavanju nove vojne pomoći Kijevu, rekli su američki dužnosnici.

Pomoć od 200 milijuna dolara bit će prva tranša od ukupno 6,2 milijarde pomoći koje je prethodno odobrio američki predsjednik Joe Biden.

Norveška isporučuje Ukrajini nove sustave protiv bespilotnih letjelica

Tvrtka Kongsberg Defence & Aerospace isporučit će Ukrajini nove sustave protiv bespilotnih letjelica koje financiraju zemlje saveznice Kijeva, objavila je u ponedjeljak ta grupa.

Navela je da je potpisan ugovor od 65 milijuna eura s Međunarodnim fondom za Ukrajinu za isporuku "nekoliko" sustava Cortex Typhon C-UAS koji kombinira rješenja za fizičko uništenje ili za neutraliziranje dronova.

Nije naveden točan broj sustava.

"Ovaj će ugovor znatno ojačati sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga i ojačati njihvou sposobnost da štite stanovništvo i brane zemlju od ruskih dronova", rekao je generalni direktor Eirik Lie.

U okviru ugovora Norveška vlada šalje i oklopna vozila Dingo 2 kao i strojnice i streljiva.